Vakantiehuis aan het water kopen
In Nederland zijn er veel gebieden met water. Hierdoor zijn er veel plaatsen die geschikt zijn voor (water-) recreatie. Sommige gebieden zijn heel geschikt om te gaan zwemmen, zeilen of surfen. Maar er zijn ook veel woningen in Nederland die grenzen aan water.
Een vakantiehuis aan het water kopen is een droom van velen. Toch blijft het vaak bij een droom. En dat hoeft niet altijd zo te blijven. Want in veel gevallen is er vaak meer mogelijk dan dat er gedacht wordt.
Wil je in Nederland heerlijk vakantie kunnen vieren aan het water? Er zijn veel plekken in Nederland waar deze woningen te koop kunnen staan. Lees het artikel verder en je komt achter de meest waterrijke gebieden van Nederland waar je kunt wonen.
Een vakantiehuis aan het water in Friesland
Als je het hebt over een vakantiehuis aan het water, dan zal Friesland één van de eerste provincies zijn waar je aan denkt. Friesland is een zeer populaire bestemming voor zowel een permanente woning aan het water als een vakantiehuis. Door de hele provincie vind je veel watergebieden en zijn er tal van parken met de luxe vakantiehuizen.
Een belangrijk voordeel van Friesland is dat je relatief minder betaalt voor je vakantiehuis. Ondanks dat een mooie woning aan het water vaak duurder is, betaal je in Friesland relatief weinig voor een vakantieverblijf.


Een vakantiehuis aan het water in Zeeland
Een andere populaire provincie met veel water is Zeeland. Hier liggen de huizenprijzen niet zo hoog dan in de Randstad en heb je veel keus voor vakantiehuizen die grenzen aan het water.
In Zeeland heb je veel strand, waardoor je mogelijk een vakantiehuis aan de kust kunt kopen. Stel je voor dat je binnen no-time van je vakantiehuis op het strand bent. Niet gek toch?
Noord- en Zuid-Holland zijn zelfs serieuze mogelijkheden
Niet alleen in Friesland en Zeeland kun je aan het water een recreatiewoning kopen. Er zijn andere provincies in Nederland waarbij het mogelijk is. Denk bijvoorbeeld aan Noord-Holland of Zuid-Holland. In deze provincies vind je veel vakantiewoningen aan zee, waarbij je onder meer kan genieten van duingebieden, stranden en bossen.
Het verhuren van je vakantiehuis: mag dat zomaar of niet?
Wil je jouw vakantiehuis, bungalow of chalet verhuren? Bekijk dan goed of dit is toegestaan. In sommige gebieden heb je te maken met beperkingen qua verhuur. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat je jouw vakantieadres slechts een aantal dagen per jaar mag verhuren. Of dat er andere beperkingen zijn, bijvoorbeeld wanneer je te maken hebt met de regels van een park waarop het vakantiehuis staat.
Een vakantiehuis aan het water kopen
Voordat je bezichtigingen gaat inplannen, doe je er verstandig aan om te berekenen wat je te besteden hebt. Een vakantiehuis aan het water is vaak duurder dan een woning die niet aan het water grenst. Maar de prijs is ook afhankelijk van waar je jouw woning koopt. Kies je voor Friesland of Zeeland, dan ben je meestal relatief minder geld kwijt dan pakweg Noord-Holland of Zuid-Holland.
Ga in gesprek met hypotheek specialist en leg je wensen en jouw situatie uit. Koop je een vakantiehuis als tweede woning, dan komt er wel het een en ander bij kijken. Doe goed onderzoek of laat goed onderzoek voor je doen, om teleurstelling in een later stadium te voorkomen.