Tweede huis kopen met overwaarde

Een tweede huis kopen met overwaarde. Het lijkt voor veel mensen een ver-van-mijn-bedshow. Maar niks is minder waar! Veel huizenbezitters zijn dichter bij een tweede woning dan ze zelf denken. Een tweede kopen? Dan ben je afhankelijk van een paar factoren.

Eentje is het financieren van een tweede huis met de overwaarde van de eigen woning. Een mogelijkheid die tegenwoordig steeds vaker benut wordt. Maar hoe zit dat precies? En wanneer kom ik daarvoor in aanmerking? Dit artikel gaat je vast veel meer inzichten geven.

Een tweede hypotheek afsluiten

Je kunt alleen een extra lening ‘afsluiten’ door de lopende hypotheek te verhogen. Daarvoor moet je overwaarde hebben op jouw eigen woning. Je verhoogt dan het bedrag van de lopende hypotheek met het bedrag dat je aan overwaarde hebt. Het is daardoor mogelijk een deel van de tweede woning te financieren. Maar niet alles.

Hou er daarom rekening mee dat er een deel van het eigen vermogen moet worden ingebracht. Is de overwaarde nog niet helemaal duidelijk? Doe er verstandig aan om dit eerst uit te zoeken.

Ohja, nog even dit: verhoog je jouw lopende hypotheek voor het kopen van een tweede huis? Dan is het niet verplicht om deze volledig binnen 30 jaar af te lossen. Dat scheelt natuurlijk al behoorlijk in de maandelijkse premie. Deze regel geldt namelijk alleen voor de financiering van de eerste woning.
tweede huis kopen met overwaarde

Tweede huis kopen in het buitenland

Plannen om een tweede huis in het buitenland te kopen? Laat je dan goed informeren en adviseren door een organisatie die hierin is gespecialiseerd. Je kunt vrijwel altijd terecht bij een bank voor vragen of advies. Daar doe je verstandig aan, want in het buitenland werkt het vaak net even iets anders dan in ons eigen land. Elke bank heeft z’n eigen voorwaarden. In sommige gevallen kun je bijvoorbeeld maar tot 75% lenen.

Een tweede huis in het buitenland kopen? Neem dan ontbindende voorwaarden op in het koopcontract. Zodat je er altijd onder de koop uit kunt, als je de financiering niet rond krijgt bijvoorbeeld. Of als je niet voldoende eigen vermogen hebt.

Een tweede huis kopen voor verhuur

Het is de laatste jaren enorm aan populariteit gestegen: het kopen van een tweede huis om te verhuren. Bij een tweede huis kiezen veel mensen voor een vakantiehuis. Bijvoorbeeld omdat zelf lekker vakantie in te vieren. Maar je kunt ook een vakantiehuis kopen voor verhuur. Kan dat dan zomaar?

Het voordeel van deze constructie is dat je voor Belastingdienst in box 3 terecht komt, waardoor je relatief weinig belasting betaalt. Zodra je je tweede woning gaat verhuren, hoef je de inkomsten hieruit niet op te geven aan de Belastingdienst. Dat maakt het voor veel mensen tegenwoordig financieel aantrekkelijk om te kiezen voor het tijdelijk verhuren van een tweede woning.

Een tweede huis kopen met overwaarde

Dit artikel zal je een beter beeld geven van de mogelijkheden, want een tweede huis kopen met overwaarde is misschien toch iets makkelijker dan je vooraf had gedacht. Alleen vergt het dus nog wel het nodige onderzoek en denkwerk.

Ga je zelf op onderzoek uit? Ga dan heel zorgvuldig te werk, zodat er geen onrealistische verwachtingen worden geschept. Zie je dat zelf niet echt zitten? Laat een professionele organisatie het voor je uitzoeken. Daarmee voorkom je teleurstellingen of dat je ergens aan vast zit, waar je achteraf spijt van krijgt.