Partner uit huis zetten met een koopwoning

Zijn jij en jouw partner samen eigenaar van koopwoning? Maar overweeg je om je partner uit huis te zetten? In een vervelende periode zoals deze wil je weten wat je rechten zijn. Dat geldt helemaal als je besluit ook van je partner te gaan scheiden. Wat zijn in deze gevallen nou eigenlijk jouw rechten. Kun je zomaar je partner uit huis zetten? Ondanks dat jouw partner ook voor de helft eigenaar is van de woning?

In dit artikel wordt alles op een rijtje gezet en lees je wat de gevolgen zijn.

Wat zijn jouw rechten?

Als je samen met je partner de koopwoning hebt, kun je jouw partner niet zomaar uit huis zetten. Je partner is ook niet verplicht om medewerking te verlenen. Kiest je partner ervoor om de woning niet vrijwillig te verlaten, dan zijn juridische stappen nog een mogelijkheid. Een rechter zal hierover dan een uitspraak moeten doen.

Negeer je deze rechten? Hou er dan rekening mee dat je strafbaar bent. Je kan worden aangeklaagd voor huisvredebreuk. Probeer samen met je partner afspraken te maken als dat mogelijk is. Spreek af wie er in het huis mag blijven wonen en wie er een ander onderkomen moet gaan zoeken. Zelfs als het om een (vooralsnog) tijdelijk woonoplossing gaat.
partner uit huis zetten koopwoning

Kan ik in het huis blijven wonen?

Natuurlijk wil je ook weten of je in de woning kunt blijven wonen. Maar dat is echt afhankelijk van de situatie. Zijn jullie getrouwd of geregistreerd partner? Dan kan één van beide in de meeste gevallen gewoon in het huis blijven wonen. Zelfs met een samenlevingscontract kan dit het geval zijn. De voorwaarde is wel dat dit in het contract moet zijn opgenomen.

Staat er niets op papier? Dan kan de situatie heel wisselend zijn. Je hebt namelijk geen juridische grond om alleen te blijven wonen in jullie gezamenlijke huis. Laat een juridisch adviseur meekijken naar wat er mogelijk is in jouw situatie.

Partner uit huis zetten met een koopwoning: wat zijn de gevolgen?

In een vervelende periode waarin relatieproblemen of misschien zelfs een aankomende scheiding onvermijdelijk is, wil je niet nog meer gedoe. Neem daarom je besluit weloverwogen. Bij een koopwoning die van jullie samen is, zijn de gevolgen van een partner uit huis zetten groot. Dat hoeft niet alleen te gelden voor jou en je partner, maar ook als jullie gezamenlijk kinderen hebben, heeft dat grote gevolgen. Heb je een hypotheek afgesloten voor het huis? Dan heb je financiële verplichtingen. Het is belangrijk om ook deze mee te wegen in de beslissing.