Mag ik iemand gratis in mijn huis laten wonen

Iemand gratis in jouw huis laten wonen? Omdat je ruimte over hebt en je iemand onderdak wilt bieden? Bijvoorbeeld een familielid of een goede vriend? Dan is dit geen probleem. Maar hou er wel rekening mee dat er wel wat zaken bij komen kijken.

Lees het artikel door en kom erachter waar je zoal mee te maken krijgt en waar je om moet denken als je iemand gratis in huis wilt laten wonen.

Dit moet je goed geregeld hebben

Het laten betrekken van iemand in jouw woning heeft wel een aantal gevolgen. Dit moet je goed overwegen voordat je iemand in huis neemt. Hieronder lees je precies wat dit betekent.
Mag ik iemand gratis in mijn huis laten wonen

Stel wel een huurcontract op

Ondanks dat je iemand gratis in huis laat wonen, is het verstandig een huurcontract op te stellen. In dit contract leg je afspraken vast over onder andere de duur van inwoning. Bovendien zul je ook moeten vastleggen dat je geen vergoeding ontvangt voor kost en inwoning. Het opstellen van een huurcontract verkleint de kans op conflicten omdat afspraken op papier staan.

Zorg dat verzekeringen in orde zijn

Zodra je iemand in huis laat wonen, heeft dat gevolgen voor de verzekering. Neem daarom contact op met de verzekeraar. Geef aan dat er iemand tijdelijk bij je komt wonen en vraag naar de invloed hiervan op de verzekering. Het is mogelijk dat je jouw verzekering moet aanpassen en je meer gaat betalen.

Stel duidelijke huisregels op

Het is belangrijk om duidelijke huisregels te hebben. Bespreek de regels vooraf met degene die bij je in komt wonen. Voorkom misverstanden, zodat iedereen weet waar hij of zij aan toe zijn.

Mag ik iemand gratis in mijn huis laten wonen?

Zoals je hebt kunnen lezen is het toegestaan om iemand gratis in huis te laten wonen. Toch zijn er een aantal aspecten die je goed moet onthouden. Spreek bijvoorbeeld van tevoren af hoe lang je nieuwe huisgenoot gratis bij je thuis mag wonen. Het is natuurlijk hartstikke gezellig als een vriend of vriendin bij je komt wonen. Maar je levert ook een deel van je privacy in. Vraag jezelf af of dit geen probleem voor je is.

Hoewel het misschien van tijdelijke aard is, is het belangrijk dat deze persoon zich inschrijft bij de gemeente. Dit kan ook gevolgen hebben voor de belasting die je betaalt voor de gemeentelijke belastingen.