Mag ik een kamer verhuren in mijn koophuis

Mag ik een kamer verhuren in mijn koophuis? Dat is wat je je afvraagt. Bijvoorbeeld omdat je iemand onderdak wilt bieden die op dat moment even geen huisvesting heeft. Of doordat je zo groot woont, dat je een deel van de woning wilt verhuren om extra inkomsten te genereren.

Lees het artikel door en krijg antwoord op je vraag. Daarnaast kom je er ook achter welke mogelijkheden zijn en welke rechten jij als verhuurder hebt zodra je een huurder in huis neemt.

Goedkeuring voor het verhuur

Je mag één of meerdere kamers verhuren als je een koophuis hebt. Daarvoor heb je toestemming nodig van de gemeente in verband met de verhuurvergunning. Van je hypotheekverstrekker heb je eveneens toestemming nodig voor verhuur.

Een bank of verstrekker van de hypotheek zit er namelijk niet altijd op te wachten dat je een deel van de woning beschikbaar stelt voor verhuur. Doe navraag bij zowel de gemeente als de hypotheker voordat je overgaat op verhuur. Bespreek ook welke gevolgen dit voor jou gaat hebben in de rol van verhuurder.
mag ik een kamer verhuren in mijn koophuis

Hospitaverhuur

Heb je wel eens gehoord van hospitaverhuur? Bij deze manier van verhuren woon je samen met de huurder in jouw koophuis. De huurder huurt in dat geval één of meerdere kamers. Faciliteiten en andere voorzieningen deel je samen, denk aan de badkamer, keuken en het toilet.

Bij hospitaverhuur geldt een proeftijd van negen maanden. De huurder heeft dan geen huurbescherming. De verhuurder kan zich tijdens deze periode bedenken en de huur beëindigen. Dat kun je doen als er je bijvoorbeeld geen klik hebt met de huurder of zodra er een conflict ontstaat waar je niet uit gaat komen. Na de proeftijd van negen maanden heeft de huurder wel huurbescherming. Je staat vanaf dat moment als verhuurder minder sterk om de huur alsnog te ontbinden.

Belasting betalen over de ontvangen huursom

Verhuur je een deel van de woning? Dan kan het zijn dat je belasting moet betalen over de ontvangen huursom. Dat geldt alleen als de jaarlijkse inkomsten uit het verhuur 5.164 euro of meer bedragen. Vaste lasten worden in deze som meeberekend.

Mag ik een kamer verhuren in mijn koophuis

Je kunt niet zomaar van de ene op de andere dag een kamer verhuren in je koophuis. Daar komt meer bij kijken. De eerste stap is het krijgen van goedkeuring van de bank en de gemeente.

Hou ook rekening met inkomsten die je moet afdragen aan de Belastingdienst. Stel een overeenkomst op waarin je duidelijke afspraken maakt met de huurder. Daarin neem je niet alleen de hoogte van de huursom op. Maar ook wat er bij de huur wel en niet is inbegrepen en tot wanneer de huurovereenkomst loopt.