Kan ik een huis kopen zonder spaargeld

Kan ik een huis kopen zonder spaargeld? Niet iedereen beschikt natuurlijk over eigen vermogen. Wil je een eigen woning kopen, dan sta je voor een uitdaging. Wil je weten of je zonder spaargeld een huis kunt kopen? Lees dan het artikel verder en krijg antwoord op deze vraag en ontdek welke mogelijkheden er nog meer zijn.

De impact van kosten koper op de financiering

Naast het aankoopbedrag van het huis moet je kosten koper betalen. Sinds 2018 mag je alleen maximaal 100% van de woningwaarde lenen voor de hypotheek. Het is daarom niet mogelijk om de kosten koper te betalen met geld afkomstig uit een hypotheek. De kosten koper is ongeveer 6% van de totale woningwaarde. Deze kosten moet je dus met eigen geld betalen.

kan ik een huis kopen zonder spaargeld

Een hypotheek afsluiten zonder eigen spaargeld

Kun je geen eigen geld inbrengen in het aankoopbedrag van de woning? Dan is het afsluiten van een hypotheek de meest logische optie. Heb je niet of nauwelijks eigen vermogen? Kies dan voor een hypotheekverstrekker die bereid is een lening te geven zonder dat je eigen geld hoeft in te brengen. In dat geval kun je 100% van de woningwaarde als hypotheek afsluiten. Vergelijk meerdere hypotheekverstrekker. Kijk goed naar de voorwaarden per verstrekker en lees goed welke voorwaarden passen bij jouw situatie.

Hulp vragen bij familie of vrienden

Naast het afsluiten van een hypotheek kun je misschien terecht bij familie of vrienden. Misschien kunnen zij je financieel ondersteunen bij de financiering van een nieuwe woning. Gaat het hierbij niet om een schenking, maar om een lening. Zet gemaakte afsprak op papier. Laat deze afspraken controleren door een juridisch adviseur om vervelende conflicten of andere misstanden in de toekomst te voorkomen.

Extra inkomsten genereren

Heb je een parttime baan? Beschik je over de mogelijkheid om (tijdelijk) meer te werken? Dan kan dat een oplossing zijn voor extra inkomsten. Andere bronnen van inkomsten zijn het nemen van een bijbaan, werken als freelancer of het doen van investeringen. Het is alleen niet voor iedereen even eenvoudig om naast je huidige baan nog extra te werken. Bedenk je daarom goed of dit een oplossing is die momenteel bij je past.

Kan ik een huis kopen zonder spaargeld?

Een huis kopen zonder het hebben van eigen vermogen is mogelijk. Hoewel het niet eenvoudig is, zijn er wel opties waardoor je toch een huis kunt kopen. Het belangrijkste is de financiële situatie in kaart te brengen en te bekijken wat mogelijk is. Of het nu gaat om het aanvragen van een hypotheek, financiële hulp vragen aan familie en vrienden, of door extra inkomsten genereren, zijn er verschillende manieren om een woning te kopen, ondanks dat je geen spaarsaldo hebt.

Elke persoonlijke situatie is anders. Ga daarom in gesprek met een professionele hypotheekadviseur. Iemand die je op maat kan helpen op basis van jouw omstandigheden.