Kan ik een huis kopen met mijn salaris

Kan ik een huis kopen met mijn salaris? Het is je vast niet ontgaan: het kopen van een huis wordt steeds lastiger. De stijgende huizenprijzen, de concurrentie op de woningmarkt en vooral de mogelijkheden van een hypotheek maken het er niet eenvoudiger op. Veel mensen betalen elke maand huur, omdat ze een huis niet kunnen financieren.

Ben je alleenstaand? Wil je een huis kopen op basis van jouw eigen salaris? Of heb je wel een partner, maar is jullie gezamenlijk inkomen niet erg hoog? Dan kan het nog wel eens een lastig verhaal worden.

Geef alleen niet te snel op. Want er zijn wel een aantal factoren die meespelen en positief voor je kunnen uitpakken. Kom erachter in dit artikel en ontdek of je met jouw salaris een huis kunt financieren.
kan ik met mijn salaris een huis kopen

De hypotheek berekenen op basis van het salaris

Heb je een vast inkomen vanuit je salaris? Dan is het eenvoudig om maximale hypotheek te berekenen. De hoogte van de hypotheek mag namelijk 4,5 keer je jaarinkomen zijn. Verdien je 50.000 euro per jaar, dan mag de hypotheek 50.000 x 4,5 = 225.000 euro zijn.

Let op: krijg je binnenkort een salarisverhoging? Ontvang je periodiek bonussen? Of ontvang je een PGB? Dan kun je dit in sommige gevallen ook meenemen in de hypotheek. Neem hierover contact op met de hypotheekverstrekker.

Ga je de hypotheek berekenen? Neem bij de berekening ook lopende schulden mee. Heb je bijvoorbeeld een lening? Een openstaande studieschuld? Hou er dan wel rekening mee dat dit een behoorlijk negatieve impact gaat hebben op de hoogte van de hypotheek.

Eigen geld inbrengen bij de aankoop van het huis

Heb je eigen spaargeld? Overweeg dan om dit spaargeld te gebruiken bij de aankoop van een nieuw huis. Door het inbrengen van dit eigen geld betaal je minder hypotheek. Het kan er ook net voor zorgen dat je het huis dat je op het oog hebt, wel kan betalen.

Zijn je ouders vermogend? Ouders mogen je namelijk een belastingvrije schenking doen. In dat geval kun je dat geld gebruiken bij het kopen van een nieuwe woning. Je sluit daardoor een lagere hypotheek af, waardoor de mogelijkheden worden vergroot. In 2023 mogen ouders tot € 106.671 schenken. Het is echter wel noodzakelijk dit geld te gebruiken bij de aankoop of (ver)bouw van je woning.

Hou er rekening mee dat je de kosten koper wel direct moet betalen. De som ligt op ongeveer 6% van de aankoopprijs van het huis. Helaas kun je al enige jaren deze kosten niet meefinancieren vanuit de hypotheek. En ben je dus verplicht deze kosten te betalen met eigen geld.

Kan ik een huis kopen met mijn salaris

Elke situatie is anders. Van de hoogte van de hypotheek tot de vraagprijs van het huis dat je op het oog hebt. Ga daarom online eens kijken en pas je zoekprofiel aan op basis van de wensen die je zelf hebt. Bekijk wat een huis met jouw wensen kost bij jou in de buurt.

Leg je wensen ook eens voor aan een makelaar. Laat de makelaar je helpen bij de zoektocht naar jouw nieuwe koopwoning.

Kies je voor een aankoopmakelaar? Geef aan wat je zoekt. Welk budget je hebt en laat de makelaar het werk voor je doen. De makelaar gaat niet alleen op zoek naar de juiste woning. Maar regelt ook alles rondom de koop van de woning. Dat is natuurlijk ideaal, als je daar zelf niet veel verstand van hebt.