Intrekken bij partner met koophuis

Samenwonen met je partner? En woont hij of zij in een koophuis? Dat maakt soms best wel complex zijn. Helemaal als jouw partner een hypotheek heeft afgesloten op die woning. Maar wat zijn jouw rechten als je jouw partner hypotheek betaalt en jij ‘halverwege’ komt binnenstormen? Wat zijn jouw rechten dan?

Lees het artikel door en krijg antwoord op je vragen. Wat moet je doen om te kunnen samenwonen en vooral: maar moet je op letten.

Schrijf je in bij de gemeente

De eerste stap die je moet zetten is het inschrijven in de gemeente waarin je gaat samenwonen. Zelfs al zou het gaan om een tijdelijk verblijf. Zelfs dan is het nodig om je in te schrijven in de nieuwe gemeente.

Woonde je hiervoor al in dezelfde gemeente? Dan hoef je je uiteraard niet weer opnieuw in te schrijven. Je blijft dan gewoon ingeschreven staat in de gemeente en je hoeft verder niks te doen.
intrekken bij partner met koophuis

Eigendommen registreren

Worden jullie niet gezamenlijk eigenaar van de woning? Dan is het belangrijk dat je belangrijke afspraken met elkaar maakt.

Bijvoorbeeld over de spullen die je beide gebruikt. Het kan natuurlijk zo zijn dat je partner een koophuis heeft. Maar jij alsnog een paar dingen inbrengt. Want misschien heb jij wel een mooiere bank of een stoel die veel beter zit. Maar niet alleen het eigendom van meubels leg je normaal gesproken vast in een contract. Maar daarover later meer.

Apparatuur zoals een televisie of een koffieapparaat. En wat denk je van je eigen kookgerei of een schilderij of andere kunst?

Wie betaalt welke periodieke kosten?

Daarnaast krijg je te maken met periodieke kosten. Bijvoorbeeld de boodschappen die elke week gedaan moeten worden. De kosten die je betaalt voor het gas, water en het licht. Maar ook abonnementen zoals de aanbieder van televisie en internet.

Wat te doen bij een conflict of overlijden

Daarnaast kan er natuurlijk een ongewenste situatie ontstaat. Het kan natuurlijk voorkomen dat jij en je partner uit elkaar gaan of in een conflict terecht komen. En wat gebeurt er als één van jullie komt te overlijden? Maak daarover duidelijke afspraken en leg deze afspraken goed vast.

Leg gemaakte afspraken vast

Ben je nog niet getrouwd of een geregistreerd partnerschap met elkaar? Maar trek je toch in bij je partner in het koophuis? Leg de gemaakte afspraken die je eerder in dit artikel hebt gelezen vast in een samenlevingscontract. Je kunt de gemaakte afspraken zo gedetailleerd beschrijven zoals jullie dat willen, zolang het maar duidelijk is wie welke rechten heeft.

Een samenlevingscontract dien je in bij een notaris. Deze notaris kun je om advies vragen, bijvoorbeeld wat je er wel en niet in laat opnemen.

Intrekken bij een partner met koophuis

Ga je intrekken bij je partner met een koophuis? Lees je dat in welke rechten je nog meer hebt in jouw situatie. Want geen situatie is hetzelfde, dus is het belangrijk dat je je vooraf goed inleest voordat je aan samenwonen begint. Leg afspraken goed vast en voorkom later dat je in een vervelend conflict terechtkomt.