Ik heb een koophuis en wil een ander huis huren

Ik heb een koophuis en wil een ander huis huren. Mag dat zomaar? Het is een veelgestelde vraag, waarover nog steeds veel onduidelijkheid bestaat. In dit artikel krijg je onder meer antwoord op de vraag of het is toegestaan. Maar kom je er ook achter wat er allemaal nog meer bij komt kijken.

Flexibel wonen in een huurwoning

Overweeg je om in een huurwoning te gaan wonen, ondanks dat je zelf nog een koopwoning hebt. Er kunnen hiervoor verschillende redenen zijn. Bijvoorbeeld omdat je financiële situatie is veranderd. Of doordat de gezinssamenstelling is gewijzigd.

Ook kan het voorkomen dat je een koophuis niet verkocht krijgt. Maar je toch wilt verhuizen omdat je bijvoorbeeld in een andere omgeving wilt wonen. Dan kan een huis huren een prima tijdelijke oplossing zijn. Je bent inmiddels flexibeler als je gaat huren.

Hetzelfde geldt voor werk. Het kan namelijk ook voorkomen dat je werklocatie regelmatig veranderd, waardoor een vaste woning niet praktisch is. In dat geval heb je met een huurcontract meer flexibiliteit en kun je deze opzeggen en sneller verhuizen.
ik heb een koophuis en wil een ander huis huren

Huurprijs vs hypotheekkosten

Bij een huurwoning betaal je een maandelijks huurbedrag. In tegenstelling tot een hypotheek los je niets af. In veel plaatsen in Nederland is de huurprijs inmiddels zo hoog, dat een huis kopen gunstiger is. Het probleem dat huurders vaak tegenkomen is dat zij geen hypotheek kunnen afsluiten, maar voor hetzelfde bedrag wel kunnen huren.

Bij een hypotheek betaal je alleen voor de bouw, aanbouw of koop van de woning. Vaste lasten komen daar elke maand nog bij. Bij een huurprijs kunnen deze vaste lasten of een deel van de lasten al zijn meeberekend in de huurprijs. Let daar dus goed op voordat je een huurcontract tekent.

Het onderhoud van de woning

Ga je een huis huren? Dan is de verhuurder verantwoordelijk voor het onderhoud van de woning. Hij of zij dient het onderhoud ook te financieren. Het nadeel is alleen dat de verhuurder ook bepaalt wanneer eventuele werkzaamheden verricht moeten gaan worden.

Bij een koopwoning draai je zelf op voor deze kosten. Maar heb je het wel zelf voor het zeggen wanneer dit onderhoud gebeurt en wie dit uitvoert.

Een huis huren als je een koopwoning hebt

Het is mogelijk om een huis te huren, ondanks dat je nog een eigen woning hebt. Hou er wel rekening mee dat je dubbele lasten hebt. Je betaalt zowel hypotheek als een vaste huurprijs.

Bereken van tevoren goed wat je kunt besteden. Bekijk ook of je de dubbele lasten tijdelijk kunt dragen of dat er toch een andere oplossing nodig is. Laat desnoods een financieel adviseur met je meekijken. Zo’n adviseur kan je precies vertellen wat er mogelijk is en je advies geven op basis van jouw persoonlijke situatie.