Iemand in huis nemen in een koophuis

Iemand in huis nemen in een koophuis? Het kan voorkomen dat iemand tijdelijk zonder onderdak komt te zitten. Ben jij degene die deze persoon tijdelijk onderdak aan wilt bieden? Of wil je samenwonen met jouw partner in jouw koophuis? Je wilt weten of het mogelijk is en wat ervoor geregeld moet worden.

In dit artikel op Svesta krijg je het antwoord op deze vragen. Ontdek waar je rekening mee moet houden zodra je besluit iemand in jouw koophuis te nemen.

Inschrijven bij de gemeente

Het is belangrijk dat de persoon die bij je in komt te wonen ingeschreven staat in jouw gemeente. Verhuist de persoon binnen de gemeente? Dan hoeft hij of zij zich niet opnieuw in te schrijven. Maar staat diegene in een andere gemeente ingeschreven? Dan is het noodzakelijk dat deze persoon zich zo snel mogelijk inschrijft in jouw gemeente. Zelfs als het om een tijdelijk verblijf gaat.

iemand in huis nemen in een koophuis

Gevolgen als iemand zich gaat inschrijven op het adres van jouw koopwoning

Ga je samenwonen met jouw partner? En gebeurt dat in jouw koophuis? Dan doe je er verstandig aan om een samenlevingscontract op te stellen. In zo’n contract leg je belangrijke afspraken vast via de notaris.

Denk bijvoorbeeld aan de kostenverdeling van het dagelijkse huishouden. Maar ook een eventuele bijdrage aan inwoning, de verdeling van bezittingen en andere gevolgen voor als je uit elkaar gaat. En hebben jullie er al over nagedacht wat er gebeurt als één van jullie plotseling komt te overlijden? In een samenlevingscontract leg je dit allemaal schriftelijk vast.

Je kunt er ook voor kiezen om te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan. Maar heeft één van de twee een koopwoning en trekt de ander daar bij in? Leg ook in dat geval gemaakte afspraken goed vast.

Een deel van de woning tijdelijk verhuren

Wil je jouw woning tijdelijk beschikbaar stellen voor verhuur? Of een deel van het huis verhuren? Het is van belang dat je dit doorgeeft bij zowel de gemeente als de hypotheekverstrekker. Zij moeten dit namelijk nog wel goedkeuren.

Vraag je een maandelijkse huursom? Denk er dan om dat je bij een jaarlijks huurbedrag van 5.164 euro of meer belasting moet betalen over deze huursom. Hou er met het bepalen van de maandelijkse huursom dus rekening mee dat je niet net boven dit bedrag uitkomt.

Hoe lang mag je iemand in huis nemen

Als je iemand in huis neemt wil je natuurlijk weten hoelang iemand bij je mag inwonen. Het antwoord op de vraag: hoe lang mag je iemand in huis nemen is alleen niet eenduidig.

Dit hangt namelijk van de situatie af en de afspraken die je zelf maakt met die persoon. Stel dat iemand even geen onderdak heeft en jij die hem of haar wel kan bieden, doe je er verstandig aan om een termijn af te spreken. Maar als het om een vakantiebezoek gaat, is er vaak al meer bekend over de duur van de inwoning.

Heb je hulp nodig, dan kun je contact opnemen met een juridisch adviseur. Deze kan je advies geven en je vertellen wat er wettelijk is toegestaan als het gaat om een tijdelijke aanpassing in de woonsituatie.

Iemand in huis nemen in een koophuis

Iemand in huis nemen in jouw koophuis is mogelijk. Maar denk er wel om dat je bepaalde instanties hiervan op de hoogte brengt. Het is namelijk ook afhankelijk van wie er bij je intrekt. Gaat het om jouw partner of bied je een vriend of familielid tijdelijk onderdak?

Elke situatie is anders, dus laat je goed informeren wat de vervolgstappen zijn die je moet nemen voordat je iemand onderdak biedt.