Iemand in huis nemen in een koophuis
In dit artikel op Svesta krijg je het antwoord op deze vragen. Ontdek waar je rekening mee moet houden zodra je besluit iemand in jouw koophuis te nemen.
Inschrijven bij de gemeente


Jouw partner trekt bij je in
Ga je samenwonen met jouw partner? En gebeurt dat in jouw koophuis? Dan doe je er verstandig aan om een samenlevingscontract op te stellen. In zo’n contract leg je belangrijke afspraken vast via de notaris.
Denk bijvoorbeeld aan de kostenverdeling van het dagelijkse huishouden. Maar ook een eventuele bijdrage aan inwoning, de verdeling van bezittingen voor als je uit elkaar gaat. En hebben jullie er al over nagedacht wat er gebeurt als één van jullie plotseling komt te overlijden? In een samenlevingscontract leg je dit allemaal schriftelijk vast.
Je kunt er ook voor kiezen om te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan. Maar heeft één van de twee een koopwoning en trekt de ander daar bij in? Leg ook in dat geval gemaakte afspraken goed vast.
Een deel van de woning tijdelijk verhuren
Wil je jouw woning tijdelijk beschikbaar stellen voor verhuur? Of een deel van het huis verhuren? Het is belangrijk om dit door te geven bij zowel de gemeente als de hypotheekverstrekker. Zij moeten dit namelijk nog wel goedkeuren.
Vraag je een maandelijkse huursom? Denk er dan om dat je bij een jaarlijks huurbedrag van 5.164 euro of meer belasting moet betalen over deze huursom. Hou er met het bepalen van de maandelijkse huursom dus rekening mee dat je niet net boven dit bedrag uitkomt.
Iemand in huis nemen in een koophuis
Elke situatie is anders, dus laat je goed informeren wat de vervolgstappen zijn die je moet nemen voordat je iemand onderdak biedt.