Huis schenken aan kind

Een huis schenken aan je kind. In dit artikel lees je waar je aan moet voldoen om een huis te kunnen schenken aan een familielid. Je kunt niet zomaar een huis kopen en deze belastingvrij schenken aan iemand anders.

Wanneer je een huis gaat schenken aan je kind

Het is tegenwoordig niet voor iedereen eenvoudig om een woning te kopen. Denk bijvoorbeeld aan starters, waarbij het steeds moeilijker lijkt te worden om een eigen huis te kunnen kopen. De hoge huizenprijzen, de mogelijkheden bij het afsluiten van een hypotheek en de hoge kosten koper maken het er niet makkelijker op.

Een huis kopen met je ouders, geld lenen van een familielid of het schenken van een huis kan wel een optie zijn. Je kunt deze woning voor je kind kopen, maar de woning tegelijkertijd gebruiken als een investering voor de toekomst. Het kan een goede investering zijn, omdat de spaarrentes tegenwoordig niet veel meer voorstellen.
huis schenken aan kind

Mag je zomaar een huis schenken aan je eigen kind?

Zodra je een huis wilt schenken, moet de woning hypotheekvrij zijn. Als er een hypotheek is afgesloten op het huis, dan moet deze eerst volledig zijn afgelost. Loopt er nog een hypotheek op de woning, dan is het niet mogelijk het huis te schenken aan wie dan ook.

Je krijgt bij het schenken van de woning te maken met schenkingsbelasting. Ligt de waarde van de woning hoger dan het schenkingsbedrag? Dan moet je belasting betalen. De hoogte van de belasting is onder meer afhankelijk van het bedrag dat wordt geschonken.

Huis schenken aan kind

Wil je een huis schenken aan je kind? Dan weet je wanneer dat wel mogelijk is en wanneer niet. Denk goed na over wanneer je de woning gaat schenken. Zodra je het huis schenkt, heb je zelf geen rechten meer op de woning. Je kind is volledige verantwoordelijk voor het onderhoud van de woning evenals verzekeringen en belastingen. Ook kan je kind ervoor kiezen het huis te verkopen zonder dat daar toestemming van jou voor nodig is.