Huis kopen zonder samenlevingscontract

Een huis kopen zonder samenlevingscontract? Dan is het belangrijk dat je begrijpt wat er in een samenlevingscontract staat. Pas dan kun je goed bepalen of een samenlevingscontract nodig is. In dit artikel lees je waarvoor een samenlevingscontract dient, wat de voordelen zijn en wat de nadelen. 

Waarvoor je een samenlevingscontract opstelt

Een samenlevingscontract is een overeenkomst tussen twee mensen die gaan samenwonen zonder dat ze een getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben. In een samenlevingscontract staat onder meer welke eigendommen van wie zijn. Daarnaast leg je vast hoe de financiën onderling zijn geregeld en wat de verdeling is als één van de twee ervoor kiest om niet meer samen te willen wonen. Maar ook in het geval van overlijden.

Door dit soort afspraken vast te leggen in een samenlevingscontract voorkom je eventuele conflicten in de toekomst.
huis kopen zonder samenlevingscontract

Huis kopen zonder samenlevingscontract: verstandig of niet?

Een huis kopen zonder samenlevingscontract kan enkele voordelen hebben. Maar aan de andere kant moet je je ook realiseren dat het risico’s met zich meebrengen. Zonder een samenlevingscontract bespaar je op het opstellen van het contract door een notaris.

Maar er kleven ook nadelen van het niet opstellen van een samenlevingscontract bij de koop van een woning. Zonder contract ben je juridisch gezien geen partners. Dit kan vervelende gevolgen hebben bij het verdelen van bezittingen op een later moment. Komt één van de twee te overlijden? Dan maakt de ander mogelijk geen aanspraak op de bezittingen.

Het is belangrijk om te beseffen dat een samenlevingscontract in veel gevallen wel verstandig is. Zeker als je gezamenlijk een huis gaat kopen en je afspraken duidelijk op papier wilt hebben.