Huis kopen zonder makelaar

Een huis kopen zonder makelaar. Het gebeurt in Nederland heel vaak. Veel kopers vinden het helemaal niet nodig om een aankoopmakelaar in te schakelen. Zij kunnen prima zelf op zoek naar een geschikte woning, doen de biedingen liever zelf en vinden het geen probleem om de koop zelf af te ronden. Weten of het in jouw geval ook een verstandige keuze is? Lees het artikel verder. Kom erachter of je er verstandig aan doet om een huis te kopen zonder makelaar.

Het verschil tussen een aankoopmakelaar en verkoopmakelaar

Er zijn twee soorten makelaars: aankoopmakelaars en verkoopmakelaars. Een aankoopmakelaar ondersteunt de kopende partij bij de zoektocht, het bieden op een woning en het afronden van de koop. Een verkoopmakelaar ondersteunt de verkopende partij bij het in de markt zetten, de bezichtigingen en het verkopen van de woning.
huis kopen zonder makelaar

Is een makelaar helemaal niet verplicht?

Het is voor zowel de kopende- als de verkopende partij niet verplicht om een makelaar in te schakelen. Heb je het idee dat je het prima zelf kunt regelen? Dan kun je kiezen om de woning zelf te kopen of verkopen.

Denk er wel goed over na, want zonder makelaar moet je echt alles zelf gaan regelen. Beschik je niet over genoeg kennis? Of heb je het niet aan tijd? In die gevallen doe je er verstandig aan om er toch nog eens goed over na te denken.

Besparen op de kosten van een makelaar

Kies je ervoor om geen aankoopmakelaar in te schakelen? Dan bespaar je in veel gevallen behoorlijk op de kosten. De kosten die je betaalt kunnen namelijk hoog oplopen. Natuurlijk zijn de kosten ook afhankelijk van de makelaar en wat zo’n aankoopmakelaar jou wel en niet uit handen mag nemen.

Huis kopen zonder makelaar

Een huis kopen zonder makelaar? Hou er rekening mee dat dit veel tijd kan gaan kosten omdat je alles zelf moet regelen. Een aankoopmakelaar kan je wel ontzorgen bij het zoeken en afronden van de deal.

Op zoek naar een nieuwe woning? Bedenk je goed of een aankoopmakelaar een meerwaarde voor je gaat zijn of niet. En vooral: is het voor jou wel de moeite wel waard om te investeren in een aankoopmakelaar?