Huis kopen zonder eigen geld

Een huis kopen zonder eigen geld in te brengen. Is dat tegenwoordig nog wel mogelijk? Je mag namelijk tegenwoordig nog maar 100% van de totale koopsom in de hypotheek meefinancieren. Omdat de kosten koper daar nog bovenop komt, kunnen deze kosten niet betaalt worden vanuit de hypotheek. Kosten koper betaal je eenmalig voordat het koopcontract wordt getekend. Hieronder vallen onder meer de notariskosten, overdrachtsbelasting en de bouwkundige keuring.

Er zijn wel oplossingen die helpen bij het financieren van de woning zonder dat spaargeld hoeft in te brengen. Je leest in dit artikel hoe je dit kunt doen.

Hoe je zonder eigen geld een huis koopt

Hoe kun je zonder eigen geld toch een huis kopen? Zie hieronder hoe je dat toch voor elkaar kan krijgen.

huis kopen zonder eigen geld

Een (belastingvrije) schenking van ouders

Ouders mogen een belastingvrije schenking doen. In 2022 kunnen ouders een schenking doen van maximaal € 106.671. Je betaalt dus geen belasting zodra je dit geld gebruikt voor de bouw, verbouw of koop van een huis. Het geld kun je natuurlijk gebruiken voor de kosten koper. Maar is de schenking hoger dan de kosten koper, dan kun je het resterende deel van het geld ook gebruiken bij de afbetaling van de koopsom.

Extra lening afsluiten

Een extra lening bovenop de hypotheek? Gelukkig is het in sommige gevallen gewoon mogelijk een extra lening af te sluiten. Als je met het salaris een hogere hypotheek kunt krijgen dan de hypotheek op de woning, kan er soms een extra lening verstrekt worden.

Het is wel goed om te weten dat niet alle hypotheekverstrekkers deze mogelijkheid bieden. Informeer daarom eerst of dit in jouw geval wel optioneel is. Ga het gesprek aan met verschillende hypothekers. Kom erachter of er in jouw situatie voldoende aanleiding is om toch een extra lening af te sluiten.

Een huis kopen zonder eigen geld

Een huis kopen zonder eigen geld maakt het er niet makkelijker op. Toch zijn er wel degelijk kansen. Deze methoden heb je kunnen lezen in dit artikel. Laat je altijd goed informeren door een makelaar of hypotheker voordat je op zoek gaat naar een mooie woning. Er is namelijk niets zo frustrerend dan die ene mooi woning op het oog te hebben en er dan pas achter komen dat het kopen van deze woning niet haalbaar is.