Huis kopen met vrienden

Een huis kopen met vrienden. Dat klinkt natuurlijk heel gezellig, maar er komt nog wel wat bij kijken.

Ben je alleenstaand? En heb je een vriend of vriendin die net zoals jij niet zelf een huis kan financieren? Dan is het mogelijk om op basis van twee inkomens samen een huis te kopen. Doordat je beide eigenaar bent van de woning betaal je maandelijks ieder je eigen deel. Daardoor zijn je maandlasten een stuk lager dan wanneer je deze helemaal zelf moet gaan ophoesten.

Er zijn een aantal belangrijke factoren die je vooraf wilt weten. In dit artikel lees je welke factoren dit zijn. Lees verder en kom erachter waar je onder meer rekening mee moet gaan houden.

huis kopen met vrienden

Samenwonen als fiscaal partners

Ga je een huis kopen met een vriend, vriendin of een aantal vrienden? Hou er rekening mee dat je fiscaal partners van elkaar wordt zodra je met meerdere personen een huis koopt. Je bent daardoor gezamenlijk verantwoordelijk voor het afbetalen van de hypotheek. Lukt het jouw vriend(en) of vriendin(nen) niet om de maandelijkse hypotheek te betalen? Dan klopt de Belastingdienst bij jou aan.

Leg van tevoren de belangrijkste zaken goed vast: wat gebeurt er wanneer de jouw vriend of vriendin het aandeel in de woning wil verkopen? Denk daar vooraf goed over na. Want wat zijn de consequenties dan voor jou? Kun je dan de volledige hypotheek nog wel betalen?

Om te voorkomen dat je in een conflict komt over de hypotheek of het samenwonen, doe je er verstandig aan om belangrijke zaken vast te leggen.

Jij koopt, je vriend(in) huurt

Heb je de mogelijkheid om alleen een woning te kopen? Maar wil je met een vriend of vriendin samenwonen? Dan kun je afspreken dat hij of zij maandelijks huur aan je gaat betalen. Maak duidelijke afspraken met elkaar en zet deze op papier.

Denk aan het huurbedrag, de periode van het verhuur en het onderhoud aan de woning. Maak duidelijke afspraken over het meebetalen van andere maandelijkse kosten. Bijvoorbeeld stroom, water, tv/internet en de boodschappen. Bovendien moet je van de bank toestemming krijgen om je woning onder te verhuren.

Een huis kopen met vrienden

Ga je een huis kopen met vrienden? Klinkt gezellig. Maar er komt uiteindelijk veel bij kijken. Bedenk vooraf welke constructie jouw voorkeur heeft. Laat een specialist eens met je meedenken en meekijken in jouw financiële situatie. Iedere situatie is anders en vraagt om een advies op maat.