Huis kopen met studieschuld

Ben je starter op de woningmarkt en heb je een openstaande studieschuld? Dan vraag je je vast af of je een huis kan kopen met een studieschuld. Het is namelijk een misverstand dat een huis kopen met een studielening niet mogelijk is. Maar wat zijn de gevolgen van het afsluiten van een hypotheek met studieschuld? En waar hou je rekening mee? Het zijn zomaar vragen die veel jongeren hebben die net een studie hebben afgerond.

Lees dit artikel verder voor en krijg antwoord op deze vragen. Je leest wat de gevolgen zijn en wat de mogelijkheden zijn.

Wat zijn de gevolgen

Heb je een lening? Dan heeft dat gevolgen voor het afsluiten van de hypotheek. Een studieschuld is echt geen uitzondering. Heb je een studieschuld bij DUO? Dan kun je gewoon een hypotheek afsluiten. Hou er alleen rekening mee dat dat van invloed is op de hoogte van de hypotheek.

Gelukkig is er wel een belangrijk verschil tussen een normale lening en een studieschuld. Met zo’n studieschuld is het makkelijker geworden om een hypotheek af te sluiten. Omdat in 2014 de basisbeurs is afgeschaft, zijn studenten meer gaan lenen. Dat is belangrijk bij de versoepeling van hypotheken voor mensen met een studieschuld.
huis kopen met studieschuld

Let ook hier goed op

Er zijn meerdere mogelijkheden om een huis te kopen met een studieschuld.

Lukt het om de studieschuld af te betalen? Dan zorgt dit voor meer mogelijkheden bij de hypotheek. Betaal dan wel de volledige schuld af. Want er wordt alleen gekeken naar de totale schuld bij het afsluiten van de studielening en dus niet de restschuld.

Heb je veel spaargeld? Dan kun je naast het afbetalen van de studieschuld er ook voor kiezen om een deel van het eigen geld in te brengen. Denk ook in dit geval goed wat je doet. Het spaargeld kun je namelijk niet weer herinvesteren voor iets anders.

Een andere optie is een schenking van ouders of grootouders. Ze kunnen tot € 106.671 belastingvrij schenken bij de aankoop van een woning of verbouwing. Heb je vermogende ouders? Dan kunnen ze in plaats van de schenking helpen bij het afbetalen van de studieschuld.

Een huis kopen met studieschuld

Een huis kopen met een studieschuld is mogelijk. Alleen loop je tegen een paar beperkingen aan. Bekijk goed wat je kunt lenen: wat zijn de gevolgen? En welke gevolgen heeft de hoogte van jouw studieschuld bij het afsluiten van de hypotheek. Lukt het om de studieschuld helemaal af te betalen? Dan kun je serieus overwegen om de mogelijkheden te vergroten.

Elke hypotheek is anders. Dat geldt ook voor de studieschuld en de hoogte ervan. Zo’n situatie vraagt om maatwerk. En ben je starter op de woningmarkt? Dan zit je mogelijk met veel vragen. En doe je er verstandig aan om een specialist in te schakelen. Informeer naar de mogelijkheden die voor jou van toepassing zijn.