Huis kopen met ouders
Een huis kopen met je ouders. Dat was nog niet zo lang geleden vrijwel ondenkbaar. Maar tegenwoordig ben je als starter geen uitzondering meer. Het is voor veel beginners op de woningmarkt een behoorlijke opgave om een huis te kopen.
Ben je bijvoorbeeld alleenstaand? Heb je geen dikke spaarrekening? Dan is het tegenwoordig lastig om een huis helemaal zelf te financieren. Het kopen van een huis samen met je ouders is dan een reële optie. Maar hoe werkt dat precies? Je leest het verderop in dit artikel.


Samen met je ouders een huis kopen: wat zijn de mogelijkheden?
Er zijn een aantal mogelijkheden als je samen met je ouders een huis gaat kopen. De opties lees je hieronder.
Belastingvrij schenken
Denk bijvoorbeeld aan een belastingvrije schenking. In 2023 kunnen je ouders tot € 106.671 belastingvrij schenken voor de aankoop van een huis. Een voorwaarde is dat je tussen de 18 en 40 jaar moet zijn. En vanzelfsprekend mag je deze schenking alleen gebruiken bij de aankoop van je nieuwe woning, een eventuele verbouwing of bij het aflossen van de restschuld.
Ouders kunnen ook een koophuis aan hun kind schenken. Je leest hier meer over in het artikel: huis schenken aan kind.
Het ophogen van de hypotheek
Zijn je ouders niet zo vermogend dat ze een groot deel van je woning kunnen aflossen? Maar hebben ze wel een overwaarde op hun eigen woning? Dan kunnen ze hun eigen hypotheek ophogen tot de overwaarde van de woning. Ze maken hiervoor geld vrij voor een investering in jouw nieuwe woning.
Het huis huren van je ouders
Je ouders kunnen een huis kopen en deze aan jou verhuren. Het voordeel is dat je gewoon huurtoeslag krijgt op het moment dat je daar in aanmerking voor komt.
De huurconstructie laat je vastleggen bij een notaris zodat je de woning voor bepaalde of onbepaalde tijd huurt. Je spreekt met je ouders een vast huurbedrag af en maakt samen afspraken over een eventuele overname van het huis op een later moment.
Fiftyfifty
Wil je een huis kopen? Maar kun je deze niet volledig zelf financieren? Je kunt er dan voor kiezen om de woning fiftyfifty te financieren. Je wordt dan samen eigenaar en verlaagt daarmee jouw maandelijkse kosten van de hypotheek.
Samen een huis kopen met je ouders en samenwonen
Een huis kopen met je ouders en gezellig samenwonen? Dat is natuurlijk een andere mogelijkheid. In dat geval deel je de kosten en heb je gezamenlijk een eigen woning. Met deze constructie deel je niet alleen de kosten, maar woon je ook samen waardoor je eenzaamheid voorkomt. Wil je hierover meer weten? Dan doe je er verstandig aan om in contact te komen met een hypotheekadviseur. Hij of zij kan je helpen met het bespreken van passende mogelijkheden voor jou en je ouders.
Huis kopen met ouders voor mantelzorg
Bespreek met je ouders de financiële mogelijkheden, maak duidelijke afspraken en zet deze goed op papier. Kies voor een optimale woonoplossing voor zowel je ouders als voor jou dat bijdraagt aan de kwaliteit van de mantelzorg.
Een huis kopen met je ouders: is dat verstandig?
Samen met je ouders een huis kopen? Het is dan belangrijk dat je vooraf goede afspraken. Daar doe je trouwens altijd verstandig aan zodra je met meerdere mensen een huis koopt. Dat geldt niet alleen als je met vrienden een huis koopt, maar ook met je ouders.
Laat je van tevoren goed informeren door een specialist die helpt bij jouw vraagstuk op maat. Ontdek welke mogelijkheid het beste past bij jouw situatie en die van je ouders.