Huis kopen met meerdere eigenaren

Een huis kopen met meerdere eigenaren: voor veel alleenstaanden is dat de enige manier om een huis te kunnen financieren. Het is voor veel mensen de belangrijkste reden om samen met familie of vrienden een huis te kopen. Je koopt de woning op basis van meerdere inkomens, waardoor je vaak ook nog eens een groter budget hebt, dan dat je zelf had gedacht.

Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om samen met anderen een mooi huis te kunnen kopen. En het voordeel? Je betaalt elke maand minder hypotheeklasten. Natuurlijk is het ook zo, dat hoe meer eigenaren een woning samen hebben, des te minder hoog de hoe hypotheeklasten per persoon zijn. Je begrijpt dat jouw aandeel in de woning daardoor ook kleiner zal zijn.

Samen een huis kopen

Wil je een huis kopen met familie of vrienden? Hou er dan ook rekening mee dat je samen verantwoordelijk bent voor het betalen van de hypotheek. Want ondanks dat je geen relatie hebt, ben je wel fiscale partners van elkaar. Dat klinkt nogal zwaar he? Maar je bent namelijk wel beide verantwoordelijk en je staat voor elkaar garant. Lukt het jouw huisgenoot niet om de hypotheeklasten te betalen, dan kloppen ze bij jou aan.

huis kopen met meerdere eigenaren

Maak duidelijke afspraken

Ga je met meerdere vrienden een huis kopen? Leg belangrijke afspraken van tevoren goed vast. Bijvoorbeeld wie heeft welk aandeel in de woning. Koop je een huis met twee anderen? Dan hoeft het niet zo te zijn dat iedereen voor 33% eigenaar is. Breng je eigen goederen in? Laat vastleggen dat deze goederen jouw eigendom blijven.

Het is ook belangrijk dat voor beide duidelijk is wat er gebeurt als er een van de fiscale partners besluit zijn of haar deel te willen verkopen. Of wat de consequenties zijn wanneer er een conflict optreedt. Je kunt er ook voor kiezen om samen te wonen waarbij de één het huis koopt en de ander een vaste huursom betaald. Controleer wel altijd bij de bank of je hiervoor toestemming krijgt.

Doordat je geen relatie hebt, heb je ook geen samenlevingscontract. Maar dat wil niet zeggen dat je afspraken niet kunt laten vastleggen bij een notaris. Je doet er namelijk altijd verstandig aan om afspraken bij de notaris op te slaan.

Een huis kopen met meerdere eigenaren

Een huis kopen met meerdere eigenaren is voor sommige mensen de enige oplossing om zelf een mooie woning te kunnen kopen. Maar er komt vaak meer bij kijken dan je denkt. Maak daarom vooraf duidelijke afspraken en overweeg om een woningadviseur te raadplegen. Elk vraagstuk vraagt namelijk om professioneel advies!