Huis kopen met eigen geld

Een huis kopen met eigen geld: dat klinkt natuurlijk als muziek in de oren. Door eigen geld in te brengen kun je een deel van de koopsom of zelfs de gehele koopsom zelf aflossen. 

Het heeft een aantal belangrijke voordelen als je de mogelijkheid hebt om eigen geld te gebruiken bij de koop van het huis. En toch wil dat nog niet zeggen dat dit per se heel voordelig is. In dit artikel lees je waar je op moet letten bij het kopen van een huis met eigen geld.

Dit zijn de belangrijkste voordelen

Je kunt kiezen de woning in z’n geheel af te betalen. Dat scheelt dan in elk geval veel gedoe met het afsluiten van een hypotheek en de daarbij horende maandelijkse aflossing. Betaal je jouw woning gedeeltelijk zelf, dan sluit je daarnaast voor het restant nog een hypotheek af. Door de inbreng van eigen vermogen betaal je minder premie over looptijd van de hypotheek en daardoor ook minder rente.

Heb je veel spaargeld? Dan doe je er vaak verstandig aan om een deel mee te financieren. Voor de spaarrente hoef je het geld namelijk niet meer op een bankrekening te laten staan. Maar ook zodra het eigen vermogen boven € 50.650 komt, moet er vermogensbelasting over dit bedrag worden betaald.

Een ander voordeel van het inbrengen van eigen geld is de mogelijkheden op de huizenmarkt. Sluit je daar bovenop een hypotheek af? Dan is er meer budget beschikbaar en meer keus bij de zoektocht naar een mooie woning. Hou er wel rekening mee dat je de kosten koper helemaal zelf moet ophoesten.

huis kopen met eigen geld

Let hier op bij het kopen met eigen geld

Weet je zeker dat je het spaargeld wilt gebruiken bij de financiering van de nieuwe woning? Er is na het tekenen van het koopcontract geen weg meer terug. En is het geld niet meer te gebruiken voor andere dingen. Twijfel je zelf nog? Denk er dan nog even goed over na voordat je achteraf spijt krijgt.

Ook voor de belasting heeft dit nadelige gevolgen. De Belastingdienst wil namelijk dat de overwaarde bij een volgende woningaankoop of verbouwing gebruikt wordt bij die financiering. Deze regeling komt pas na drie jaar te vervallen. Besluit je om het geld ergens anders voor te gebruiken? In dat geval betaal je vermogensrendementsheffing en kom je niet in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek.

Een huis kopen met eigen geld

Een huis kopen met eigen geld kent natuurlijk veel voordelen. De belangrijkste voordelen en aandachtspunten heb je in dit artikel kunnen lezen. Denk van tevoren goed na of je jouw spaargeld wilt gebruiken bij de investering in een huis.

Wil je hier graag eens met een specialist van gedachten over wisselen? Neem dan contact op met een professionele woningadviseur. Laat je goed informeren in de mogelijkheden die het beste aansluiten bij jouw wensen en financiële situatie. Misschien maakt nou net dat advies, jouw beslissing een stuk makkelijker.