Huis kopen als starter

Een huis kopen als starter. Het is tegenwoordig niet eenvoudig meer om als starter een huis te kopen. In een tijd waar de huizenprijzen sneller stijgen dan ooit. 

Ben je alleenstaand? Dan is het al helemaal een opgave. Je gebruikt in dat geval alleen het eigen inkomen bij de hypotheek. Toch is het niet onmogelijk om een huis te kopen. Alleen zijn de mogelijkheden wel wat beperkt.

Hoe je een huis koopt als starter? Lees verder en ontdek hoe een huis kopen als starter toch mogelijk is.

Weet wat je te besteden hebt

De eerste stap is bekijken wat je te besteden hebt en hoe hoog de hypotheek kan zijn. Het kan namelijk zo zijn dat je op basis van het salaris niet genoeg kan lenen om een huis te financieren.

Maar zelfs dan zijn er mogelijkheden.

Het inbrengen van eigen spaargeld

Ben je starter, maar beschik je wel over spaargeld? Dan kun je hiervan de kosten koper betalen. Maar misschien ook een deel van de woning. Dan kun je dit eigen geld inbrengen bij de aankoop van het huis waardoor er minder hypotheek nodig is en het dus wat meer kansen biedt dan normaal.

Schenking van ouders

Ouders mogen een belastingvrije schenking doen voor het kopen of verbouwen van een huis. In 2022 kunnen ouders zelfs al € 106.671 belastingvrij schenken voor een nieuwe woning. Heb je vermogende ouders? En willen ze je financieel ondersteunen? Dan kan dat jou net iets meer mogelijkheden geven op de huizenmarkt.

Een huis kopen met meerdere eigenaren

huis kopen als starter

Wil je als alleenstaande toch graag kopen in plaats van huren? Dan kun je ervoor kiezen om met meerdere mensen een huis kopen. Denk aan familie of vrienden waarmee je dan gezamenlijk een huis kunt kopen en dus samen een hypotheek afsluit. Je betaalt daardoor maandelijks minder hypotheek.

Koop je een huis met iemand anders? Leg belangrijke zaken vast bij de notaris om te voorkomen dat er bij een conflict niet een extra vervelende situatie ontstaat.

Ontdek de huizenmarkt en plan bezichtigingen

De volgende stap is het starten van de zoektocht. Bekijk het aanbod op de websites van makelaars in de regio of natuurlijk een huizenzoekmachine als Funda. Ga eens met makelaars in gesprek en laat de makelaars weten wat je zoekt. Ze kunnen een oogje in het zeil houden en informeren op het moment dat er een geschikte woning op de markt komt.

Heb je tijdens de zoektocht een mooie woning gevonden? Plan een bezichtiging in met de makelaar. Pas tijdens de bezichtiging krijg je echt een goed beeld van de woning. Je hebt al snel het gevoel of je de woning ziet zitten of toch liever verder gaat kijken.

Hulp nodig? Overweeg een aankoopmakelaar

Je zou zeggen dat een aankoopmakelaar geld kost. Dat is natuurlijk zo. Maar met een goede aankoopmakelaar kun je juist geld besparen. En tijd. Want een aankoopmakelaar helpt niet alleen mee tijdens de zoektocht naar de nieuwe woning.

Naast de bezichtigingen kan een aankoopmakelaar de onderhandelingen doen. Het voordeel daarvan is dat een aankoopmakelaar de omgeving vaak goed kent, weet wat er mogelijk is en waar hij of zij op moet letten.

Twijfel je nog? Vraag eens een paar offertes op bij aankoopmakelaars bij je in de buurt. Vertel waar je de makelaar voor wilt inzetten en wat je eventueel zelf wel wilt doen.

Een huis kopen als starter

Een huis kopen als starter? Dan zijn er wel mogelijkheden. Bereken altijd van tevoren goed wat je kunt besteden en welk budget er ingezet kan worden voor het financieren van de woning. Hou altijd rekening met de kosten koper die niet met de hypotheek meegefinancierd kan worden.

Kun je wel wat hulp gebruiken? Bijvoorbeeld tijdens de zoektocht, bij het doen van onderhandelingen of juist bij het in orde maken van de koop? Schakel dan een aankoopmakelaar of woningspecialist in die je daarin begeleidt.