Appartement kopen

Zie je jezelf al helemaal zitten in je eigen appartement? En wil je daarom je eigen appartement kopen? Misschien ben je al een zoektocht gestart. In wat voor soort appartement zie jij jezelf helemaal wonen?

Door het artikel heen lees je wat de voordelen zijn van appartementen. Kom je er meteen achter je waar op moet letten als je jouw eigen plekje wilt aankopen. Weten hoe je slim bespaart en waarop? Dat komt verderop in dit artikel aan bod. Lees dus snel verder.

Een appartement kopen: zo bereken je de kosten

Het maakt het je zoektocht een stuk eenvoudiger wanneer je weet wat je te besteden hebt. Je gaat dan gerichter op zoek naar de appartementen op basis van jouw wensen het beschikbare budget.
appartement kopen

Een appartement in vergelijking met een huis kopen

Ga je de prijs van een appartement vergelijken met die van een huis, dan kom je vaak een stuk lager uit. Dat komt omdat vaak net iets groter is, je vaak een tuin hebt en een stuk eigen grond. Maar wordt het kopen van een eigen huis een lastig verhaal? Bijvoorbeeld omdat je een hele beperkte hypotheek kunt afsluiten? Dan behoort een mooi appartement wellicht wel tot de mogelijkheden.

Een appartement in de grote stad of ergens anders

De kosten van een appartementen kan erg uiteen lopen. Het ene appartement is veel groter, dan het andere. Daarnaast is het erg afhankelijk van waar je jouw appartement zoekt. Zoek je naar een appartement in steden als Amsterdam, Rotterdam of Eindhoven?

Niet alleen in grote steden ligt vaak de prijs een stuk hoger. De concurrentie is vaak enorm. Appartementen vallen erg in de smaak bij starters. Die geen woning kunnen kopen, maar een appartement wel kunnen bekostigen. Hou daar wel rekening mee als je een appartement zoekt in een grote stad.

Betaal minder energiekosten

Wat wel goed is om te weten: je betaalt in een appartement vaak minder energiekosten of stookkosten. Dat is met de huidige energieprijzen natuurlijk wel een groot voordeel. Dat heeft er mee te maken dat een appartement vaak een stuk kleiner is dan een normaal huis. Een appartement is vaak net iets beter geïsoleerd. Je hebt immers te maken verschillende woonlagen. Het kan zomaar zijn dat je zowel boven, als onder en naast je buren hebt.

Let hier op bij het kopen van een appartement

Bij een appartement zitten een aantal dingen net iets anders in elkaar dan bij een normaal huis.

Vereniging van Eigenaren

Zodra je een appartement koopt, word je automatisch lid van de Vereniging van Eigenaren. Bij de vereniging kun je terecht voor vragen over het onderhoud van het complex. Maar ook als je niet helemaal duidelijk hebt welke deel je gezamenlijk gebruikt en welk deel privé is. Heb je vragen met betrekking tot verzekeringen? Dan kun je aankloppen met vragen bij de VvE.

Servicekosten voor onderhoud

Wees natuurlijk altijd alert op de voorwaarden voor je iets koopt. Bij een appartement is dat erg belangrijk. Let op servicekosten en de hoogte ervan. Lees waar je de servicekosten wel en niet voor betaalt. De servicekosten worden vaak berekent voor het onderhoud en de schoonmaak van het appartementencomplex. Denk aan een portiek, de trappen en de lift.

De splitsingakte: wat is het en wat staat erin?

In een splitsingsakte staat vermeld welke verantwoordelijkheden je hebt als eigenaar van een appartement. Je gaat akkoord met deze akte zodra je een appartement koopt waarbij de akte van toepassing is. Daarnaast lees je in een splitsingsakte wat jouw rechten en plichten zijn binnen het complex. Je weet dan meteen waarover je wel beslissingen mag maken en waarover niet.

Huishoudelijk reglement

Controleer vervolgens goed wat er in het huishoudelijk reglement beschreven staat. In dit document vind je de leefregels voor alle eigenaren van de appartementen in het complex. Hierin staan zaken als gemeenschappelijke delen, waaronder de portiek, fietsenstalling en deuren. Heb je zelf een huisdier? Controleer in het huishoudelijk reglement of het wel is toegestaan om huisdieren te hebben.

Appartement kopen

Een appartement kopen? Wees er dan wel van bewust dat er het één en ander komt kijken. Dat komt onder andere omdat je te maken hebt met meerdere eigenaren binnen één complex.

Kijk online naar wat er beschikbaar is. Neem bijvoorbeeld een kijkje op de websites van makelaars bij jou in de buurt. Je doet er trouwens verstandig aan om er eerst goed over na te denken naar wat voor soort appartement je op zoek bent. Gaat je voorkeur uit naar een woning in een woonflat of ga je liever voor een maisonnette woning?

Daarnaast wil je uitzoeken wat je te besteden hebt. Weet je al of je een hypotheek moet afsluiten? Of dat je het appartement kan kopen met eigen geld of een deel van je eigen geld Heb je een hypotheek nodig om de financiering rond te maken? Bereken in dat geval goed wat je aan hypotheek kan afsluiten. Zo kun je gerichter op zoek gaan naar een mooi appartement.