Huis kopen: Het stappenplan

Het kopen van een huis is voor iedereen een speciaal moment. Het is voor de meeste mensen een moment dat ze maar een paar keer meemaken in hun leven. Je verlaat het oude vertrouwde en kiest voor een nieuwe fase. Weten wat er allemaal bij komt kijken. Lees het stappenplan door voor het kopen van een huis en doe er je voordeel mee.

Het maakt niet uit of je jouw eerste huis koopt of wanneer je dit al eens eerder gedaan hebt. Je doet er altijd verstandig aan om je van tevoren te verdiepen in wat er staat te gebeuren. Het kopen van een huis hoeft namelijk helemaal niet ingewikkeld te zijn. Zolang je maar op de hoogte bent van de voorwaarden en verplichtingen die gelden.

Tip 1: Weet wat je zoekt

Bedenk vooraf goed waar je precies naar op zoek bent. Dat klinkt als een open deur, maar het maakt de zoektocht naar een nieuwe woning echt een stuk eenvoudiger. Zoek je een normale tussenwoning? Of gaat je voorkeur uit naar bijvoorbeeld een vrijstaand huis, schuurwoning of een tiny house?

Er is vast al wel nagedacht waar het nieuwe huis aan moet voldoen. Denk bijvoorbeeld aan het type woning, de regio, plaats of de buurt. En wat wil of kun je maximaal besteden?

Start online jouw zoektocht en ontdek welke huizen er beschikbaar zijn in de markt. Maar wees geduldig. Het kan natuurlijk voorkomen dat jouw geschikte woning (nog) niet te koop staat. Controleer daarom regelmatig het woningaanbod bij verschillende makelaars uit de omgeving en kijk eens op Funda voor het complete aanbod.

huis kopen

Tip 2: Plan bezichtigingen

Een mooi huis of appartement gevonden? Plan vrijblijvend een bezichtiging. Bij twijfel is het verstandig een bezichtiging te gaan plannen. De foto’s en video’s van de woning geven vast een goed beeld, maar een echt goede indruk krijg je pas zodra je zelf gaat kijken.

Plan gerust een tweede bezichtiging als je besluit nog eens te willen kijken. Het is namelijk helemaal niet gek om nog een bezichtiging in te plannen met de verkoopmakelaar. Bespreek die mogelijkheid bij de eerste bezichtiging zodat je alvast kunt peilen of dat gezien de tijd haalbaar is.

Tip 3: Wees kritisch

Er is niks mis met kritisch zijn. Je koopt geen huis voor een paar weken, dus je wilt er zeker van zijn dat er een juiste keuze wordt gemaakt. Elk huis heeft z’n voordelen, maar vaak kleven er vaak wel een paar nadelen aan.

Soms moet er water bij de wijn worden gedaan. Misschien moet je wel genoegen nemen met een woning zonder garage, terwijl dat wel wenselijk is. Of is de afstand naar het centrum iets groter dan in eerste instantie de bedoeling was.

Tip 4: Denk goed na

Heb je een mooi huis gevonden? Plan direct een bezichtiging. In de hectische woningmarkt van tegenwoordig is er niet alle tijd om er lang over na te denken. Bedenk na een bezichtiging goed of je jezelf er ziet wonen. Maar neem daar niet te lang de tijd voor. Want voordat je het weet, is iemand anders je voor.

Tip 5: Kijk niet alleen online

Rij eens door de wijken waar je het liefst wilt wonen. Pak de auto, de fiets of wandel eens door verschillende buurten en ontdek waar jij jezelf wel ziet wonen. Zo sluit je misschien al meteen een paar straten, wijken of plaatsen uit. Een mooi huis op Funda zien staan? Ga eens kijken in de buurt en je krijgt al snel een goed beeld van de omgeving. Die omgeving kan nou net een bepalende factor zijn bij twijfel.

Tip 6: Hulp nodig? Twijfel niet!

Niet iedereen ziet het zitten om zelf een huis te kopen. Heb je hulp nodig bij het zoeken en het kopen van een huis? Of heb je gewoon geen zin om alles zelf te moeten regelen? Kies voor een professionele aankoopmakelaar. Eentje die helpt met het zoeken naar de juiste woning, de onderhandelingen doet en het papierwerk regelt. Dat is wel zo makkelijk als je zelf niet over de kennis beschikt. Of als je geen zin hebt het allemaal zelf te moeten regelen.