Prefab huis bouwen

Het bouwen van een prefab huis wint het steeds meer aan populariteit in Nederland. Steeds meer mensen kiezen voor het bouwen van een prefab woning. Maar waarom wordt deze manier van bouwen zo populair? En welke beperkingen kleven hier aan?

In dit artikel ontdek je of een prefab huis bouwen ook iets voor jou is. Lees verder en ontdek de voor- en nadelen van het bouwen van een prefab huis.

Tijd besparen met prefab bouwen

Het bouwen van een prefab woning heeft een aantal belangrijke voordelen. Eentje is het besparen op de tijd van oplevering. Dat komt omdat onderdelen van het huis al van tevoren worden gemaakt in de fabriek. Deze onderdelen kunnen tijdens de bouw van het huis in of op het huis worden geïnstalleerd. Je voorkomt dat deze werkzaamheden niet pas op de bouwplaats hoeven te gebeuren.

prefab huis bouwen

Besparen op de bouwkosten

Je bespaart niet alleen in tijd. Maar ook in de bouwkosten. Prefab bouwen is doorgaans een goedkopere oplossing dan reguliere bouw. Dat komt omdat producten al kant-en-klaar zijn gefabriceerd. Bij nieuwbouw kan het namelijk ook wel eens gebeuren dat je uiteindelijk meer betaalt aan bijkomende kosten. Die kans op meerkosten bij een prefab huis zijn aanzienlijk kleiner.

Hou er wel rekening mee dat de transportkosten hoger liggen dan bij normale bouw. Informeer vooraf goed wat de transportkosten zijn van het materiaal en de onderdelen. Bekijk goed of de toegangsweg naar je nieuwe woning ook wel geschikt is voor het transport.

Kwalitatief hoogwaardige bouw

Doordat onderdelen van de woning in de fabriek worden gemaakt, is de controle op de kwaliteit over het algemeen erg goed. Deze onderdelen worden namelijk in goede omstandigheden gemaakt. Dat komt de kwaliteit natuurlijk wel ten goede. Er hoeft hierdoor niet rekening gehouden te worden met de omstandigheden op de bouwplaats. Denk bijvoorbeeld aan de weersomstandigheden.

Prefab huis bouwen

Een prefab huis bouwen is een goede keuze zodra je weet hoe je jouw huis wilt hebben. Ook als je snel en duurzaam bouwt, is prefab bouwen een prima oplossing. Je bespaart daardoor ook op de bouwkosten. Laat het besparen op kosten voor sommige mensen nou net een overweging zijn om wel een huis te laten bouwen.

Bij prefab bouwen ben je wel minder flexibel en heb je minder keuzevrijheid. Dat komt omdat bepaalde keuzes voor je gemaakt worden of bepaalde elementen als vaststaan. Dat kan ook gevolgen hebben voor de verbouw van je woning op een later moment. Informeer daarom goed bij het bouwbedrijf. Welke mogelijkheden kunnen ze je bieden, welke elementen kun je prefab laten bouwen en past dit bij de wensen die je zelf hebt.