Mag je een tweede huis bouwen op eigen grond

Mag je een tweede huis bouwen op eigen grond? Je wilt namelijk van tevoren weten of je op je eigen stuk grond een tweede huis mag bouwen, bijvoorbeeld in je eigen tuin. Je hebt al een eigen woning, maar je wilt er nog eentje bouwen op een stuk eigen grond. Bijvoorbeeld een mantelzorgwoning of een vakantiehuis.

Daarom wil je weten waar je aan moet voldoen om een tweede huis te bouwen op eigen grond. Je leest dit verderop in dit artikel. Lees dus snel verder.

Het soort eigen grond van je tweede woning

Heb je een stuk eigen grond? Dan doe je er verstandig aan om vooraf te controleren of je hierop mag bouwen. Dit is onder meer afhankelijk van het bestemmingsplan van de gemeente. Hierin staat of het mogelijk is om een nieuw huis te bouwen op deze grond.

Zodra je dit weet zul je de vergunning in orde moeten maken en de aanvraag indienen bij de gemeente waarin dit stuk grond ligt.

mag je een tweede huis bouwen op eigen grond

Bouwvoorschriften en vergunningen

Je moet kunnen aantonen dat de nieuwe woning voldoet aan alle bouwvoorschriften. Denk aan de kwaliteit van de bouw, de veiligheid van de woning, de energievoorziening en andere vereisten. Daarnaast zul je goed moeten uitzoeken wat je wel en wat je niet mag bouwen. Je bent in veel gevallen gebonden aan de bouwvoorschriften en bestemmingsplannen die door de gemeente zijn opgesteld. Een gemeente wil dan voorkomen dat je iets heel anders bouwt, dan de andere gebouwen in de omgeving.

Heb je zelf weinig kennis van bouwvoorschriften en vergunningen? Dan doe je er mogelijk verstandig aan om hulp in te schakelen bij het in orde maken ervan. Een architect kan je meer vertellen over benodigde vergunningen, regelgeving en geeft je passend advies.

Vakantiehuis bouwen op eigen grond

Je kunt natuurlijk verschillende redenen hebben om een tweede huis te bouwen. Een reden daarvoor kan zijn het bouwen van een vakantiehuis op eigen grond. Omdat je bijvoorbeeld in een andere omgeving vakantie wilt vieren, maar uiteindelijk toch in je een eigen huis. Het voordeel van een vakantiehuis is dat je ook extra inkomsten kan genereren. Dit kun je doen door de woning te verhuren.

Een andere optie voor het bouwen van een tweede woning is dat je dit doet voor een familielid. Bijvoorbeeld voor oudere familieleden die extra zorg nodig hebben. Je kunt er dan voor kiezen om een mantelzorgwoning te bouwen op je eigen grond. Maar je kunt natuurlijk ook een woning bouwen voor een ouder kind die binnenkort het huis gaat verlaten. Deze woning kun je dan gebruiken als investering voor later.

Mag je een tweede huis bouwen op eigen grond?

Je weet nu in welke gevallen je een woning mag bouwen op eigen grond. Dat kan bijvoorbeeld op een eigen kavel zijn. Of door een tweede huis te bouwen bij jou in de tuin. Heb je er zelf weinig verstand van? Dan doe je er altijd verstandig aan om te informeren bij een architect of een bouwkundig specialist. Zij kunnen je dan ook gericht advies geven.