Klein huis bouwen

Wil je jouw volgende huis laten bouwen? Dan wacht je een mooie en uitdagende periode. Zeker als je een kleine woning wilt bouwen.  De mogelijkheden zijn natuurlijk niet oneindig. En waarom wil je een klein huis bouwen? Omdat je bijvoorbeeld niet groot hoeft te wonen? Of doordat je een kleiner budget beschikbaar hebt?

In dit artikel ga je ontdekken hoe leuk het kan zijn om kleiner te wonen. En het kan in sommige gevallen ook behoorlijk praktisch zijn. Maar daarover lees je verder in dit artikel meer.

Wanneer je kiest voor de bouw van een klein huis

Klein wonen heeft absoluut z’n charme. Je kan het al snel heel gezellig maken en lekker knus.
Hecht je zelf niet veel waarde aan grote ruimtes? Spreekt het karakter van een kleine woning je toch meer aan? Dan is het bouwen van een klein huis een logische volgende stap.

Ben je op zoek naar een duurzame oplossing voor de bouw van jouw nieuwe stekje? Heb je dan al eens nagedacht over de bouw van een tiny house?

klein huis bouwen

De kosten van een kleine woning berekenen

Een voordeel van het bouwen van een klein huis is dat je relatief weinig betaalt aan bouwkosten. Bij een grotere woning zijn de kosten toch vaak hoger dan bij kleiner huis. Dat komt omdat er tijdens de bouw minder materiaal gebruikt wordt. Wil je verder besparen op de kosten? Kies dan voor duurzame of goedkope materialen zoals hout en steen.

Ben je bekend met de term: prefab bouwen? Bij prefabbouw worden onderdelen van de woning vooraf in de fabriek gemaakt. Je bespaart niet alleen op de bouwkosten. Je versnelt ook nog eens het bouwproces doordat er minder op de bouwplaats gedaan hoeft te worden.

Een klein huis bouwen: een duurzame oplossing

Een klein huis heeft vaak een kleinere ecologische voetafdruk dan een groot huis. Dat komt omdat er minder materialen nodig zijn tijdens de bouw. Daarnaast verbruikt een klein huis vaak minder energie dan een groot huis. Dat is natuurlijk goed voor het milieu, maar ook voor jouw beurs.

Duurzaam wonen in een klein huis heeft ook voordelen voor je levensstijl. In een klein huis heb je minder ruimte. Dat kan je helpen om bewuster om te gaan met de spullen die je hebt. Je leidt als het ware een minimalistischer bestaan. Bovendien is een klein huis vaak knus en gezellig, wat kan bijdragen aan een positieve levenshouding.

Klein huis bouwen: klein, maar heel fijn!

Wil je een klein huis bouwen? Heb je al een idee waar je precies naar op zoek bent? Of heb je echt nog geen idee? In het laatste geval doe je er verstandig aan om een wensenlijst samen te stellen. Je weet precies (van elkaar) waar prioriteit ligt en wat een optioneel is.

Wil je een prijsindicatie of heb je een advies op maat nodig? Neem contact op met een aannemer of een bouwbedrijf bij jou in de buurt. Geef je wensen door, het budget dat je beschikbaar hebt en kom erachter of het bouwen van jouw woning haalbaar is.