Huis bouwen voor 150.000 euro

Een eigen huis bouwen: het is een droom van velen. Alleen maakt niet iedereen van deze droom werkelijkheid. Veel mensen denken dat ze het niet kunnen betalen. Maar zelfs met een beperkt budget kun je tegenwoordig nog steeds een mooi huis laten bouwen. Wil je een nieuw huis bouwen voor 150.000 euro? In dit artikel lees je of dat realistisch is. Je leest daarnaast hoe je kunt besparen op de bouwkosten.

De locatie van het huis

De locatie waar je het huis laat bouwen is bepalend voor de prijs. Als je een huis bouwt in een drukke stad, zijn de grondprijzen vaak een stuk hoger dan op het platteland. Je ziet daarnaast zelfs grote verschillen tussen de provincies. De bouwkosten in Noord-Holland of Zuid-Holland liggen veel hoger dan in Friesland, Groningen of Drenthe. Heb je dus een beperkt budget? Denk er dan goed over na waar je het huis wilt gaan bouwen, maar ook waar je jezelf ziet wonen.
huis bouwen voor 150000 euro

De kosten van het bouwmateriaal

Naast de locatie zijn de kosten van het bouwmateriaal van invloed op de hoogte van de prijs. Wat je betaalt aan bouwmateriaal is erg verschillend. Dit is onder meer afhankelijk van het soort materiaal en de leverancier. Met een beperkt bouwbudget kun je door goed rekening te houden met het type materiaal behoorlijk besparen.

Voorbeelden van goedkope bouwmaterialen zijn steen, beton en hout. Vraag verschillende offertes aan bij leveranciers en geef duidelijk aan wat je zoekt. Zo kun je de kosten per leverancier goed met elkaar vergelijken.

Bouwen met prefab onderdelen

Een andere mogelijkheid voor het drukken van de kosten is door gebruik te maken van prefab oplossingen. Bij prefab woningen worden de onderdelen van de woning in de fabriek geproduceerd. Pas bij de bouw van de woning worden deze onderdelen op de bouwplaats in of op het huis geplaatst.

De prefab oplossingen zorgen ervoor dat het bouwproces sneller verloopt. De kosten liggen daardoor lager dan bij traditionele bouwmethoden. Hoewel prefab bouw goedkoper is, loop je wel tegen een aantal beperkingen aan. Bijvoorbeeld met de afmetingen van bepaalde onderdelen. Bespreek daarom met de architect of aannemer of prefab oplossingen in jouw geval wel verstandig is.

Huis bouwen voor 150.000 euro

Een huis bouwen voor 150.000 euro is wel mogelijk. Maar zoals je hebt gelezen zijn er verschillende factoren die bepalend zijn voor de hoogte van de prijs. Naast de bovengenoemde factoren is de grootte van de nieuwbouwwoning eveneens belangrijk voor de kosten. Daarnaast speelt de afwerking van het huis ook mee in de prijs. Het is daarom verstandig een realistische begroting te maken en daarin posten mee te nemen die onverwachte of bijkomende kosten dekken.

Er zijn op verschillende gebieden genoeg experts die je kunnen helpen of begeleiden bij de bouw van jouw nieuwe woning. Heb je hulp nodig? Vaak kan een architect, aannemer of bouwbedrijf je net even die tips geven die je helpen bij het maken van belangrijke keuzes.