Huis bouwen op kavel

Heb je een eigen stuk grond? Wil je jouw nieuwe huis bouwen op kavel? Lees in dit artikel over de mogelijkheden en waar je rekening mee moet houden bij het bouwen van je eigen huis. Je krijgt voordat er wordt gebouwd, maar ook tijdens de bouw, te maken met veel keuzes. Dat wil niet zeggen dat je er helemaal alleen voor staat.

Hulp nodig? Neem dan contact op met een architect of aannemer. Maar lees eerst dit artikel verder zodat je al wat voorkennis hebt.

Huis bouwen op kavel: regels en wetten

Met de stijgende woningprijzen is het tegenwoordig niet gek als je jouw eigen huis wilt bouwen. En ga je jouw eigen huis bouwen en heb je al een stuk grond? Dan heb je dit natuurlijk allang afgetikt. Mag er op dit stuk grond gebouwd worden? Lees in deze bouwvoorschriften met welke verplichtingen en beperkingen je te maken hebt. De bouwvoorschriften zijn onderdeel van het bestemmingsplan die uitgegeven zijn door de gemeente.

Wil je jouw huis bouwen op kavel? Maar heb je nog niet een eigen kavel? Als je interesse hebt om een stuk grond of een kavel te kopen, kun je bij de gemeente aankloppen. Je kunt de gemeente vragen of er grond vrijkomt waarop gebouwd mag worden. Het kan ook goed zijn dat de gemeente zelf grond aanbiedt.

huis bouwen op kavel

De kosten van zelfbouw

De hoogte van de bouwkosten en alles wat er bij komt kijken is van veel afhankelijk. Gelukkig kun je dit vooraf goed in kaart brengen of het door iemand laten doen.

Hoe groter het huis, hoe meer materiaal er nodig is voor de bouw. De prijs die je betaalt voor materiaal wordt berekend op basis van de hoeveelheid en het soort materiaal. Gebruik je veel steen, beton of hout? Dan betaal je relatief minder aan materialen. En kies je voor een prefab oplossing? Je bespaart met prefab veel bouwkosten doordat delen van de woning al vooraf in de fabriek zijn gemaakt.

Tenslotte krijg je te maken met personeelskosten. De ene architect vraagt een hoger tarief dan de andere. Datzelfde geldt ook voor een aannemer en een bouwbedrijf. Het vragen naar een sluitende prijsindicatie is daarom wel belangrijk. Hou er alleen wel rekening mee dat besparen op personeelskosten niet altijd een verstandig idee is. In sommige gevallen is goedkoop, ook duurkoop. Daar heb je op lange termijn namelijk meer last van dan profijt.

Duidelijke afspraken voor- en tijdens de bouw

Weet je al hoe jouw vrijstaande woning eruit moet komen te zien? Bespreek jouw wensen met een architect. Leg gemaakte afspraken vast in een contract. Neem in dat contract ook mee wat de maximale kosten mogen zijn.

Blijf tijdens de bouw nauw betrokken bij het bouwproces. Hou ook contact met de architect en plan periodiek een afspraak om de voortgang te bespreken. Je zult namelijk tijdens de bouw ook nog keuzes moeten maken. Heb je al nagedacht waar en hoeveel stopcontacten je wilt hebben in elke ruimte?

Huis bouwen op kavel

Een huis bouwen op kavel is een goed idee als je jouw eigen droomhuis wilt realiseren. Heb je vragen of wil je jouw wensen afstemmen? Ga het gesprek aan met een architect. Bespreek welke opties realiseerbaar zijn met het budget dat je tot jouw beschikking hebt.