Huis bouwen op eigen grond
Als je nog niet eerder een huis hebt laten bouwen, komt er best veel bij kijken. Benieuwd wat de mogelijkheden zijn? En wie er daarvoor nodig is? Lees vooral verder.
Wetten en regels voor zelfbouw
Het belangrijkste voordeel van zelfbouw is de keuzevrijheid. Omdat je je huis zelf laat bouwen kun je de woning helemaal naar eigen wens bouwen. Dit wordt ook wel particulier opdrachtgeverschap genoemd.
Kan iedereen dan zomaar een eigen huis bouwen? En geldt dat ook voor je eigen bungalow woning of chalet? Elke gemeente heeft z’n eigen wetten en regels als het gaat om zelfbouw. Laat je alleen niet afschrikken door deze regels. Want als het echt onmogelijk zou zijn, zou niemand meer een huis zelf gaan bouwen. Raadpleeg de gemeente waar je het huis wilt laten bouwen.
Want veel gemeenten in Nederland stimuleren juist zelfbouw. In sommige gemeenten wordt zelfs begeleiding aangeboden als je kiest zelf het huis te laten bouwen. De gemeente kan in dat opzicht juist verder helpen. Uiteindelijk is het ook de gemeente die bepaalt waar gebouwd mag worden.
Komt er in jouw gemeente ruimte vrij om te bouwen? Dan kan de gemeente zelf kavels te koop aanbieden. Het voordeel hiervan is dat het bestemmingsplan meteen geregeld is.


Huis bouwen op eigen grond
De kosten van zelfbouw heb je namelijk grotendeels zelf in de hand. Heb je altijd al een huis willen laten bouwen op eigen grond? Bereken dan van tevoren wat je te besteden hebt. Kijk pas daarna hoe je kan bouwen binnen het eigen budget.
Heb je geen idee waar je op moet letten? En wat er allemaal bij komt kijken? Of hoe de kosten berekend moeten worden. Vraag meer informatie aan bij een aannemer of makelaar. En weten waar je kunt gaan bouwen? Informeer dan ook eens bij de gemeente. Geen situatie is namelijk hetzelfde. Daarom vraagt elk vraagstuk om maatwerk. Schakel specialisten in om al snel een goed beeld te krijgen wat in jouw situatie kan.