Huis bouwen onder 100.000 euro

Een huis bouwen onder 100.000 euro: is dat tegenwoordig nog wel mogelijk? Natuurlijk zijn de opties niet oneindig. Maar waar moet je rekening mee houden als je zelf geen groot budget hebt?

Lees het artikel verder zodat je weet hoe je slim kosten kunt besparen bij de bouw van de woning.

De bestemmings van de bouw

De locatie van waar de woning gebouwd wordt, is onder meer bepalend voor de prijs. Bouw je een huis in de grote stad? Of kies je liever voor een dorp of het platteland? Een huis laten bouwen in een stedelijk gebied kost normaal gesproken meer geld doordat de grond duurder is. Met zo’n klein budget van 100.000 euro wordt het vaak in een grote plaats al een heel lastig verhaal.

huis bouwen onder 100000 euro

De prijs die je betaalt voor de bouw

Naast de locatie is de hoogte van de kosten natuurlijk ook sterk afhankelijk van de bouwkosten. Kan er een deel van het sloop- of bouwwerk zelf gedaan worden? Heb je vrienden of familie die daar handig mee zijn? Dan kan dat al een hoop schelen. Neem ook eens contact op met het bouwbedrijf en stem af welke invloed zelfbouw heeft op de totaalbouw en de prijs.

De keuze voor het soort materiaal

Een huis kan worden gebouwd van verschillende materialen. En vaak is dit ook een combinatie van meerdere materialen. Word er gekozen voor beton, hout of steen dan betaal je relatief minder dan bij de meeste soorten materiaal. Is het mogelijk dat er gebruik wordt gemaakt van gerecycled materiaal? Ook dan kun je fors besparen op de bouwkosten.

Prefab bouwen: wat zijn de voordelen

Wel eens gehoord van prefab bouwen? Deze bouwconstructie wint het steeds meer aan populariteit. Bij prefab bouw worden bepaalde onderdelen al in de fabriek gemaakt. Je bespaart daardoor aanzienlijk op de bouwkosten. Dat komt doordat deze onderdelen niet op de werkplaats worden gemaakt, maar in de fabriek. Hoewel deze onderdelen al van tevoren worden gefabriceerd, worden deze tijdens de bouw geplaatst.

Helaas heeft prefab bouwen ook z’n nadelen. Je bent minder flexibel doordat je kiest voor kant-en-klare onderdelen. Daardoor zijn de mogelijkheden soms wat beperkter dan bij normale bouw. Ook kunnen de transportkosten toenemen als er veel onderdelen in etappes geleverd moeten worden.

Huis bouwen onder de 100.000 euro

In dit artikel heb je ontdek hoe je een woning van 100.000 kunt laten bouwen. Ga van tevoren goed nadenken over het budget en laat je daarover ook goed informeren door een hypotheekadviseur. Met een begroting krijg je meer inzicht in waar de kosten liggen.

Hou tijdens het maken van de begroting ook rekening met de kosten voor onder andere de notaris, de taxatie en de bouwkundige keuring. Deze kosten worden ook wel kosten koper genoemd. Het totaalbedrag van deze financiering bedraagt ongeveer 6% van de totale koopsom. Omdat deze kosten niet kunnen worden meegefinancierd met de hypotheek moet dit van het eigen spaargeld worden betaald.

Professioneel advies nodig? Neem dan contact op met een aannemer, een makelaar of een hypotheekadviseur bij jou in de buurt. Ze kunnen precies vertellen wat de mogelijkheden zijn die passen bij jouw situatie. Ga het gesprek aan met meerdere specialisten en vraag eens vrijblijvend een offerte aan.