Huis bouwen met klein budget

Vaak wordt er gedacht dat er veel geld nodig is om een huis te kunnen bouwen. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Het is namelijk mogelijk om een nieuw huis te bouwen met een klein budget. Heb je iets minder te besteden? Maar wil je toch een huis nieuw laten bouwen? Dat is zeker mogelijk. Maar je begrijpt ook dat de mogelijkheden niet oneindig zijn.

Hoe je een huis bouwt met een klein budget? In dit artikel wordt het uitgelegd. Zo ontdek je hoe je kunt besparen bij het bouwen van jouw nieuwbouwwoning.

Kosten besparen bij de koop van de grond

Voordat je het bouwproces ingaat wil je weten wat je kunt besteden en wat jouw woning gaat kosten. Een belangrijke eerste stap is de grond waarop de woning wordt gebouwd. Neem deze kosten mee in je begroting. Een goede voorbereiding scheelt je niet alleen veel geld, maar ook stress.

huis bouwen met klein budget

Besparen op de woningbouw

Het type woning is natuurlijk ook enorm bepalend voor het totaalbudget. Wil je besparen? Kies dan voor materialen die relatief goedkoop zijn. Of combineer deze. Denk aan hout, beton of steen. Kies de juiste materialen en bespaar meteen fors op de bouwkosten. Wil je verder besparen op deze kosten, dan kun je een prefab woning overwegen. Dat zorgt al voor een fikse besparing op de bouwkosten.

Bij een prefab woning wordt een deel van het huis in de fabriek gemaakt. Deze kant-en-klare elementen worden pas later in of op het huis geplaatst. Prefab bouwen is een aantrekkelijke manier van bouwen voor mensen met een smaller budget.

Kosten besparen bij uitbesteding

Naast het besparen op het stuk grond, het materiaal en de afwerking kun je ook besparen op uitbesteding. Denk aan kosten voor een aannemer, architect of bouwbedrijf.

Hou er alleen wel rekening mee dat goedkoop ook duurkoop kan zijn. Daar kun je op korte of lange termijn veel last van hebben. Het is dus prima om te besparen, maar kies wel voor een professionele partij waarbij je een goed gevoel hebt.

Huis bouwen met een klein budget

Een huis bouwen met een kleiner budget is dus wel mogelijk. De hoogte van de kosten heeft met een aantal factoren te maken. Bereken vooraf goed wat je te besteden hebt en wat jouw woning moet gaan kosten. Hou wel een beetje marge. En zorg voor een zo compleet mogelijke begroting. Neem daar ook kosten in mee voor andere zaken, bijvoorbeeld de inrichting. Maar ook een nieuwe keuken, de badkamer en de aanleg van de voor- en achtertuin. Doe je dat goed? Dan kom je niet snel voor vervelende verrassingen te staan.