Hoeveel m² mag ik bouwen zonder vergunning

Hoeveel m² mag ik bouwen zonder vergunning? Voordat je gaat bouwen is het belangrijk dat je weet of je een vergunning nodig hebt of niet. Het mogen bouwen zonder vergunning bespaart je namelijk veel geld en kan ook aanzienlijk wat aan tijd besparen. De moeite waard om je daar toch even in te gaan verdiepen.

In dit artikel lees je welke regels hiervoor gelden. Lees verder zodat je snel weet je wellicht toch een vergunning nodig hebt of niet.

Wanneer je geen bouwvergunning nodig hebt

Zodra je wilt bouwen op je eigen terrein, is het belangrijk om na te denken of je zomaar kan gaan beginnen. In sommige gevallen heb je namelijk een vergunning nodig vanuit de gemeente. Maar niet voor elke bouw heb je goedkeuring nodig. Je kunt namelijk ook in aanmerking komen voor vrijstelling.

Ga je een bijgebouw bouwen? Bereken dat hoeveel m² het bouwwerk gaat worden. Het kan namelijk zo zijn dat je tot 50 m², in sommige gevallen zelfs tot 100m², geen vergunning hoeft aan te vragen. Een bijgebouw is een extra gebouw naast de woning op je eigen grond. Denk bijvoorbeeld aan een schuur of een garage.

Niet in alle gevallen is het aantal m² vergunningsvrij. Dat is namelijk per situatie verschillend. Wil je het helemaal zeker weten? Informeer dan bij de gemeente en leg jouw bouwplannen voor.

hoeveel m² mag ik bouwen zonder vergunning

Wanneer je alsnog een vergunning nodig hebt

Het is belangrijk om te zorgen dat het bijgebouw niet hoger wordt dan 4 meter. Want is dat wel het geval, dan heb je alsnog een vergunning nodig.

Daarnaast mag het bouwwerk ook niet dichter bij de openbare weg staan, dan de voorgevel van het huis. Is dat wel het geval? Ook dan kan het heel goed zijn dat je een vergunning hiervoor moet gaan aanvragen. Dat zijn dus wel even wat zaken om toch even goed rekening mee te houden.

Hoeveel m² mag ik bouwen zonder vergunning

Als je iets gaat bouwen is het altijd verstandig om goed na te denken of dit zonder vergunning mag. Twijfel je? Dan kan jouw gemeente je passend advies geven en weet je snel genoeg of je hiervoor een vergunning moet aanvragen.