Goedkoop huis bouwen

Een nieuw huis laten bouwen. Maar heb je niet veel budget tot je beschikking of kun je maar een beperkte hypotheek afsluiten? Een goedkoop huis bouwen behoort wel tot de mogelijkheden.

Toch zijn er wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. In dit artikel krijg je tips over hoe je toch een betaalbaar huis bouwen kunt. Kom je er ook achter waar je op kunt besparen.

goedkoop huis bouwen

De locatie waar je gaat bouwen

De hoogte van de prijs is onder meer afhankelijk van waar je wilt gaan bouwen. Vaak betaal je in de stad meer voor het bouwen van woning dan op het platteland. Maar.. De ene stad is de andere niet. Bouw je jouw huis in de drukke Randstad? Dan wordt dat met een beperkt budget een lastig verhaal. Bouw je jouw nieuwe huis in een kleine stad, in bijvoorbeeld een provincie als Drenthe? Dan betaal je vaak weer een stuk minder.

De kosten van het bouwmateriaal

Het soort materiaal is belangrijk voor het bepalen van de prijs. Kies je voor relatief goedkope materialen? Dan kun je ook hierop behoorlijk besparen op de bouwkosten. Voorbeelden van goedkope materialen zijn beton, hout en steen.

Heb je al eens nagedacht over het gebruik van gerecyclede materialen? Deze oplossing is niet alleen duurzaam. Je bespaart daarmee ook weer op materiaalkosten. Wil je nog een stap verder gaan? Dan kan prefabbouw een goede keus zijn. Bij prefabbouw worden complete onderdelen van de woning in de fabriek gemaakt. Deze onderdelen hoeven niet meer op de bouwplaats gemaakt te worden. In die zin kan prefab je echt behoorlijk kosten besparen.

Besparen op personeelskosten

Je kunt bij diverse architecten en bouwbedrijven een offerte opvragen. Soms is het verschil in prijs erg groot. Maar daar ligt ook meteen een valkuil. Want waarom is het verschil zo groot?

Kiezen voor de goedkoopste prijs is niet altijd de slimste keus. Want het kan zomaar zijn dat de kwaliteit van de bouw daardoor te wensen overlaat. Dat zie je misschien op korte termijn nog niet terug. Maar op lange termijn kan dat averechts werken als mankementen door de bouw hersteld moeten worden. Of wanneer je bij uit- of aanbouw erachter komt dat het toch iets duurder uitvalt, omdat je tijdens de bouw van de woning fiks hebt bespaard.

Doe er verstandig aan en zet in op een juiste prijs / kwaliteit. Voor de organisatie waar je zelf een goed gevoel bij hebt en waarin je het meeste vertrouwen hebt.

Goedkoop huis bouwen: Maak het betaalbaar

Een goedkoop huis bouwen is mogelijk, maar met een beperkt budget zul je je wensenlijstje behoorlijk moeten gaan inkorten. Je weet inmiddels hoe je kunt besparen op de bouwkosten. Het is alleen zo dat elke situatie weer anders is. En ook is de definitie van ‘goedkoop’ voor iedereen natuurlijk weer anders.

Neem contact op met een architect en leg hem of haar je wensen voor. Geef ook meteen aan wat het maximaal te besteden budget is zodat je meteen efficiënt een bouwplan kan maken.