Energieneutraal huis bouwen

Een energieneutraal huis bouwen: is dat iets voor jou? Huizen worden tegenwoordig steeds duurzamer gebouwd. Laat je een nieuwe woning bouwen? Dan is het aannemelijk dat er meteen op het huis zonnepanelen worden geplaatst. Behalve zonnepanelen zijn er meer manieren om energieneutraal te leven.

In dit artikel lees je wat energieneutraal bouwen is en kom je erachter wat hiervoor nodig is. Ook lees je hoe je de kosten voor het bouwen van de nieuwe huis berekent.

Wat betekent het om energieneutraal te bouwen

Het bouwen van een energieneutraal huis betekent dat je zelf energie opwekt. Deze energie gebruik je voor je eigen energievoorziening. Dat doe je onder andere voor het verwarmen en verlichten van je eigen woning. Het opwekken van energie doe je door het installeren van zonnepalen en het gebruik maken van windenergie of door aardwarmte.

Denk bij energieneutrale bouw ook aan goede isolatie. Met het isoleren van de nieuwe woning zorg je dat warmte langer vastgehouden wordt. Dit zorgt uiteindelijk voor lagere energiekosten.

energieneutraal huis bouwen

Een duurzame, energieneutrale woning bouwen

Een energieneutrale woning draagt ook bij aan een beter milieu. Deze vorm van woningbouw is erg duurzaam doordat je op een milieuvriendelijke manier omgaat met energie. Maar zo’n woning heeft ook nog een aantal aantrekkelijke financiële voordelen. Zo betaal je minder energiekosten en ben je minder afhankelijk van prijsstijgingen van energie en gas.

De kosten van een energieneutraal huis bouwen

Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op de kosten. Eén daarvan is de grootte van de woning. Hoe groter de woning, hoe meer energie nodig is voor het verwarmen en verlichten van het huis.

De locatie van de woning is eveneens belangrijk voor de hoogte van de kosten. In sommige delen van Nederland bepaal je namelijk meer voor energie dan in andere gebieden. Dat heeft onder meer te maken met het vraag een aanbod van energie. Maar ook het aantal energiebronnen zijn bepalend voor de hoogte van de prijs die je betaalt aan energiekosten.

Daarnaast kun je kiezen voor prefab. Waarbij je gebruik maakt van standaard componenten voor het huis. Bij prefab worden onderdelen van de woning in de fabriek gemaakt. Dit is zowel milieuvriendelijker als kostenbesparend.

Subsidies voor een energieneutrale woning

Er zijn verschillende regelingen mogelijk om duurzame woningbouw te stimuleren. Zo zijn er subsidies beschikbaar voor de installatie van zonnepanelen, warmtepompen en andere energiebesparende oplossingen. Met deze subsidies kun je in sommige gevallen aanzienlijk besparen op de prijs.

Sommige gemeenten en provincies stellen specifieke subsidies beschikbaar voor de bouw van energieneutrale woningen. Vraag bij jouw gemeente wat de mogelijkheden zijn bij jou in de regio. Laat je goed informeren waar je aan moet voldoen voordat je start met bouwen.

Energieneutraal huis bouwen

Een energieneutraal huis bouwen heeft veel voordelen. Je kunt er uiteindelijk veel geld mee besparen op de woonkosten. Daarnaast heb je kunnen lezen dat een energieneutrale woning bouwen een milieuvriendelijke oplossing is. 

Ook een energieneutraal huis bouwen? Bereken goed wat je kunt besteden. Ga in gesprek met een bouwbedrijf en leg je wensen op tafel. Laat je goed adviseren door specialisten en vraag ook wat het je bespaart.