Energieneutraal huis bouwen

Een energieneutraal huis bouwen: is dat iets voor jou? Huizen worden tegenwoordig steeds duurzamer gebouwd. Laat je een nieuwe woning bouwen? Dan is het aannemelijk dat er meteen op het huis zonnepanelen worden geplaatst. Behalve zonnepanelen zijn er meer manieren om energieneutraal te leven.

In dit artikel lees je wat energieneutraal bouwen is en kom je erachter wat hiervoor nodig is. Ook lees je hoe je de kosten voor het bouwen van de nieuwe huis berekent.

Wat betekent het om energieneutraal te bouwen

Het bouwen van een energieneutraal huis betekent dat je zelf energie opwekt. Deze energie gebruik je voor je eigen energievoorziening. Dat doe je onder andere voor het verwarmen en verlichten van je eigen woning. Het opwekken van energie doe je door het installeren van zonnepalen en het gebruik maken van windenergie of door aardwarmte.

Vanzelfsprekend draagt een energieneutrale woning bij aan een beter milieu. Maar zo’n woning heeft ook nog een aantal aantrekkelijke financiële voordelen. Zo betaal je minder energiekosten en ben je minder afhankelijk van prijsstijgingen van energie en gas.

Denk bij energieneutrale bouw ook aan goede isolatie. Met het isoleren van de nieuwe woning zorg je dat warmte langer vastgehouden wordt. Dit zorgt uiteindelijk voor lagere energiekosten.
energieneutraal huis bouwen

Energieneutraal huis bouwen: wat zijn de kosten?

Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op de kosten. Eentje daarvan is de grootte van de woning. Hoe groter de woning, hoe meer energie nodig is voor het verwarmen en verlichten van het huis.

De locatie van de woning is eveneens belangrijk voor de hoogte van de kosten. In sommige delen van Nederland bepaal je namelijk meer voor energie dan in andere gebieden. Dat heeft onder meer te maken met het vraag een aanbod van energie. Maar ook het aantal energiebronnen zijn bepalend voor de hoogte van energiekosten.

Energieneutraal huis bouwen

Een energieneutraal huis bouwen heeft veel voordelen. Je kunt er uiteindelijk veel geld mee besparen op de woonkosten. Daarnaast zorg je voor een beter milieu en laat je op een duurzame manier jouw nieuwe woning bouwen.

Wil je ook een energieneutraal huis bouwen? Bereken vooraf goed wat je kunt besteden. Ga in gesprek met een bouwbedrijf en leg je wensen op tafel.