Duurzaam bouwen

Duurzaam bouwen is een manier van bouwen waarbij nadrukkelijk rekening gehouden wordt met het milieu. Tegenwoordig is het nu eenmaal zo dat oplossingen op het gebied van energiebesparing en recycling hard nodig zijn.

Laat je een nieuwe woning bouwen? Dan doe je er verstandig aan om jouw nieuwe woning duurzaam te gaan bouwen. In sommige gevallen kom je dan ook in aanmerking voor een subsidie. Want je draagt niet alleen bij aan een beter milieu. In dit artikel staan een aantal voorbeelden en kom je erachter wat het kost om een duurzaam huis te bouwen.

duurzaam bouwen

Voorbeelden van duurzaam bouwen

Maar wat is duurzaam bouwen? Wanneer bouw je dan duurzaam? In de eerste plaats hou je bij rekening met mens en milieu en de toekomst van de planeet. Je kiest bijvoorbeeld voor een methode waarbij zuinig wordt omgegaan met energiegebruik en het watergebruik tijdens de bouw.

Duurzaam bouwen is alleen meer dan dat. Naast het rekening houden met duurzaamheid tijdens de bouw streef je er ook naar om duurzamer te leven op het moment dat de woning is opgeleverd. Voorbeelden zijn het installeren van een warmtepomp en zonnepanelen. Maar ook het zuinig gebruiken van de verwarming, het minder produceren van afval en door producten zelf te recyclen.

Een duurzame bouwmethode

Laat je een nieuwe woning bouwen en wil je dit duurzaam laten doen? Er zijn diverse mogelijkheden. Heb je al eens nagedacht over het soort materiaal? Bijvoorbeeld gerecyclede materiaal. Je kiest in dat geval voor een zeer milieuvriendelijke oplossing. Een bijkomend voordeel van recycling is dat veel materiaal hergebruikt kunnen worden. Denk aan metaal, hout, kunststof en glas.

Je kunt er ook voor kiezen om natuurinclusief te bouwen. Kies voor veel groen op en rondom je woning.  Je zorgt er onder andere voor dat beplanting en dieren niet uit grote steden verdwijnen.

Prefab bouwen is een duurzame methode van huizen bouwen. Doordat onderdelen van de woning van tevoren worden gemaakt in de fabriek wordt verspilling van materiaal voorkomen. Omdat alle of een deel van de onderdelen in de fabriek wordt gemaakt, betaal je minder aan kosten. 

Duurzame energie: bespaar geld en help het milieu

Duurzame energie is niet alleen verstandig wanneer je rekening wilt houden met het milieu. Je profiteert met duurzame energie ook als je kosten wilt besparen. Dat doe je onder meer door de aanschaf van zonnepanelen, een warmtepomp of door andere duurzame energiebronnen te gebruiken.

Bovendien kun je subsidie krijgen die deze investering stimuleert. Zoek daarom ook uit of jij hiervoor in aanmerking komt.

Subsidie voor duurzaam bouwen

In veel landen, waaronder in Nederland, is het mogelijk om subsidie te krijgen als je ervoor kiest je nieuwe woning duurzaam te bouwen. De subsidie moeten energiezuinige innovaties stimuleren op het gebied van duurzaamheid.

Wil je in aanmerkingen komen voor deze subsidie? Dan moet je meestal aan bepaalde voorwaarden voldoen. Dit is per regio verschillend. Daarom doe je er verstandig aan om bij jouw gemeente te informeren wat de criteria om subsidie te ontvangen.

Duurzaam bouwen

Wil je jouw woning duurzaam bouwen? Daarmee bijdragen aan een schoner en gezonder milieu? Zoals je hebt gelezen zijn er veel verschillende manieren die helpen aan een milieuvriendelijke bouwoplossing. Weten hoe je zelf kan bijdragen? Elke situatie is anders. Vraag een architect of bouwbedrijf naar de mogelijkheden op basis van jouw wensen en situatie.