Circulair bouwen

Bijdragen aan een duurzame toekomst bij het bouwen van een nieuwe woning? Door te kiezen voor circulair bouwen ben je erg duurzaam en milieuvriendelijk bezig. Bij deze manier van bouwen wordt er zorgvuldig omgegaan met materialen en de impact ervan op het milieu.

Lees het artikel om te ontdekken wat het precies inhoudt, waarom mensen ervoor kiezen, en om enkele voorbeelden te zien. Zo kun je bepalen of het iets is dat bij je past.

Wat is circulair bouwen?

Je bent vast benieuwd naar wat circulair bouwen betekent en wat voor impact het heeft op het milieu. Deze moderne bouwmethode heeft als doel bewust om te gaan met het milieu. Hierdoor wordt er bewust gekozen om efficiënt om te gaan met bouwmaterialen en grondstoffen. Restanten worden na gebruik niet weggegooid of vernietigd, maar zijn beschikbaar voor hergebruik.

Net als bij prefabbouw en biobased bouwen kies je bij circulair voor het recycleren van materialen. Door materialen te hergebruiken, kunnen ze langer worden gebruikt en wordt verspilling sterk verminderd in vergelijking met traditionele bouwmethoden.

Bij circulair bouwen wordt er vaak gedacht aan nieuwbouwwoningen, Maar kun je ook toepassen met je bestaande woning? In het geval van een renovatie aan de woning kun je kiezen voor deze manier van bouwen. Zelfs als je woning al wat ouder is en er toen geen bewuste milieukeuze is gemaakt tijdens de bouw.

circulair bouwen

Kosten besparen tijdens de bewoning

Circulair bouwen is een verstandige keuze als je wilt bijdragen aan een betere toekomst. Wist je al dat kosten bespaart kunnen worden zodra je eenmaal in het huis woont? Dat komt omdat je tijdens de bewoning te maken hebt met lagere energiekosten en de vermindering van uitstoot van CO₂.

Circulair bouwen: doe je er verstandig aan?

Circulair bouwen is een duurzame bouwmethode, maar er zijn ook enkele nadelen aan verbonden. Een voorbeeld is de bouwkosten die relatief hoger liggen dan bij traditionele bouw. Daarnaast kunnen hergebruikte materialen niet altijd gemakkelijk verkrijgbaar zijn, en kunnen er beperkingen optreden tijdens het ontwerpproces.

Wil je weten of het past bij jou? Neem dan contact op met een specialist. Deze kan samen met jou onderzoeken of het bij je past en welke kosten ermee gemoeid gaan.