Chalet bouwen

Het is een droom van veel mensen: een eigen chalet bouwen. En ondanks dat veel mensen ervan dromen, zijn er weinig die deze droom waar maken. Vaak wordt dit gezien als onhaalbaar, maar een chalet bouwen is echt niet onmogelijk. Sterker nog, met een beperkt budget kun je gewoon jouw eigen chalet bouwen.

In dit artikel lees je waarvoor je een chalet kan gebruiken, hoe je aan een chalet ook geld kan verdienen en hoe je de bouwkosten berekend.

Chalet bouwen voor eigen gebruik

Bouw je het chalet helemaal voor jezelf? Het voordeel is dat je op elk moment in je eigen chalet kan verblijven. Zolang je deze op dat moment niet hebt verhuurd natuurlijk. Ideaal als je er even een paar dagen op uit wil. Je betaalt geen verblijfkosten en maakt gebruik van je eigen meubels en apparatuur.
chalet bouwen

Geld verdienen met verhuur

Heb je een eigen chalet? Dan kun je ervoor kiezen om deze te verhuren. Dat zorgt natuurlijk voor extra inkomsten. Wil je jouw chalet veel dagen per jaar verhuren? Hou er dan wel rekening mee dat de Belastingdienst je gaat zien als ondernemer. Verhuur je jouw chalet 140 dagen of meer? Dan betaal je inkomstenbelasting en toeristenbelasting en ben je verplicht om aangifte te doen.

Je kunt ook je eigen chalet bouwen op een vakantiepark. Je moet dan rekening houden met de regels van de parkbeheerder. Bouw je een chalet of ander type vakantiewoning voor verhuur? Verdiep je dan eerst in de regels die gelden op het park.

De bouwkosten van het chalet berekenen

De kosten voor het bouwen van het chalet zijn sterk afhankelijk van een aantal factoren. Denk aan de locatie van de bouw, het materiaal en de afwerking. Je doet er verstandig aan om verschillende offertes op te vragen en duidelijke afspraken te maken met een aannemer. Bijvoorbeeld over wat de consequenties zijn bij meerwerk.

Heb je een eigen huis? Wil je een chalet bouwen met de overwaarde van je eigen woning? Dan kun je je bestaande hypotheek kunt ophogen met de hoogte van de overwaarde. Ga met een hypotheekverstrekker in gesprek voor de opties en informeer naar de opties die passen bij jouw situatie.

Chalet bouwen

Een chalet bouwen klinkt natuurlijk heel gaaf. Maar er komt ook veel bij kijken. Je doet er daarom verstandig aan om je goed voor te bereiden en een begroting op te stellen. Breng in kaart welk budget er beschikbaar is en wat de wensen zijn die je hebt. Ga in gesprek met een aannemer en/of de eigenaar van het park. Zo voorkom je eventueel teleurstelling en heb je meteen duidelijk wat de mogelijkheden zijn.