Casco huis bouwen

Zoek je naar een betaalbare manier om een eigen huis te kunnen bouwen? Denk dan eens na over het bouwen van een casco huis. In dit artikel lees je wat een casco woning precies is en hoe je de kosten berekent. Ga goed voorbereid aan de slag, zodat je precies weet welke mogelijkheden aansluiten bij jouw wensen en budget.

Wat is een casco huis?

Een casco huis is een woning die alleen voorzien is van de basisconstructie. De standaard componenten die een woning nodig heeft, zoals het muren en het dak zijn aanwezig, maar de binnenkant is volledig leeg. Bij een casco woning dien je zelf de volledige invulling nog te bepalen. Denk bijvoorbeeld aan de vloer, elektriciteit en verlichting. Daarnaast ontbreekt het sanitair waardoor er geen badkamer, keuken en toilet aanwezig is.

Om het huis bewoonbaar te maken zul je dit zelf aan de woning moeten toevoegen. Of je dient in elk geval te regelen dat deze oplossingen in de woning aanwezig zijn. Hou hier daarom wel kostenberekening daarom ook rekening mee, maar daarover lees je in het volgende hoofdstuk meer.

De kostenberekening van een casco huis bouwen

Van tevoren bepaal je een specifiek budget dat je beschikbaar hebt voor de woning. Heb je alleen een budget vastgesteld voor de casco-oplevering van het huis? Schat dan in wat je moet betalen voor de volledige afwerking, inclusief vloeren, wandafwerking en sanitair.

Bepaal vooraf hoe groot de woning moet worden. Want een groter huis is doorgaans duurder dan een kleiner huis, omdat er meer materialen nodig zijn en werkuren voor de bouw. Uiteraard speelt ook de afwerking en de keuze voor het soort materiaal een rol bij het budget. Kies je voor duurdere materialen, zoals natuursteen, koper of hardhout? Dan kan het budget al behoorlijk snel oplopen. Vraag daarom altijd bij verschillende aannemers een offerte op zodat je een keuze kunt maken op basis van gevoel en budget.

Het bouwen van een casco woning

Een casco huis bouwen is een interessante manier als je graag zelf de regie houdt. Het voordeel hiervan is dat je de woning helemaal naar eigen smaak kunt maken. Het biedt je de vrijheid om zelf meer keuzes te maken over onder andere de afwerking en de inrichting ervan. Met een casco woning kun je ook besparen op de kosten, maar hou er wel rekening mee dat het ook meer van jou vraagt. Maak daarom altijd goed een berekening over de extra kosten of vraag een specialist om met je mee te kijken.