Biobased bouwen

Biobased bouwen is een relatief nieuw begrip in de woningbouw. Het is een duurzame en milieuvriendelijke manier van bouwen waarbij gebruik gemaakt wordt van natuurlijke materialen.

Wil je hier meer over weten? Bijvoorbeeld wat de voordelen zijn en hoe je de bouwkosten berekent? Lees verder en krijg antwoorden op deze vragen.

Wat is biobased bouwen?

Biobased bouwen is een bouwmethode waarbij gebruik gemaakt wordt van biobased materialen. Deze materialen zijn gemaakt van plantaardige grondstoffen. Denk daarbij aan materialen zoals hout, riet en stro.

Deze materialen dragen bij aan een beter milieu doordat ze op een duurzame manier worden gemaakt en gerecycled kunnen worden. Een ander belangrijk voordeel is dat het minder CO2 produceert en zorgt dat de hoeveelheid afval kan worden verminderd.

Je leest dat deze manier van bouwen veel voordelen heeft. Dus vind je duurzaamheid en comfort van groot belang? Wil je jouw nieuwe woning of vakantieverblijf op een duurzame manier laten bouwen? Dan kan deze manier van bouwen wel eens heel interessant voor je zijn. Wil je weten welke kosten hiermee worden gemoeid? Lees in de volgende alinea hoe je de kosten van de bouw kunt berekenen.

biobased bouwen

De kosten van deze manier van bouwen

Met deze manier van bouwen kun je besparen op de kosten door bewust te kiezen voor de juiste materialen. Bij traditionele bouw wordt er vaak gekozen voor beton, staal en cement. Met biobased kies je voornamelijk voor natuurlijke materialen.

Wat de hoogte van de kosten zijn is natuurlijk afhankelijk van het soort materiaal en de hoeveelheid. Vind je het zelf moeilijk in te schatten? Neem dan contact op met een bouwbedrijf om een prijsindicatie te ontvangen.

Je bent naast de keuze voor het soort materiaal afhankelijk van andere factoren om de prijs te kunnen bepalen. Denk aan de locatie waar je jouw nieuwbouwwoning wilt bouwen. Daarnaast is de grootte van de woning essentieel. Hoe groter de woning, hoe meer materiaal er nodig is en hoe meer arbeidsuren er worden ingezet.

Biobased bouwen: iets voor jou?

Kies je voor biobased bouwen? Bereid je goed voor en bereken hoeveel je te besteden hebt om je nieuwe huis te bouwen. Neem contact op met een aannemer of met het bouwbedrijf om een richtprijs te krijgen op basis van jouw wensen.

Moet je een hypotheek afsluiten om de bouw te kunnen bekostigen? In dat geval kun je met een hypotheekverstrekker in gesprek om te bespreken wat je kunt lenen. Dat maakt de keuze eenvoudiger om te kunnen kijken wat er wel en niet mogelijk is.