Huis bouwen

Laat je een huis bouwen in 2023? Dan komt er een leuke, uitdagende tijd aan. Maar terwijl het huis wordt gebouwd, moet er veel geregeld worden. In dit artikel lees je wat er zoal geregeld moet worden. En natuurlijk waarmee je zelf rekening mee moet houden. Lees verder en ontdek of het bouwen van een huis wel iets is dat bij jou past.

Tip 1: Stel een budget vast

Een huis laten bouwen? Stel dan eerst een budget vast. Wat wil je er totaal aan uitgeven? En wat kun je jouw permitteren bij overschrijding? Pas als je weet wat er valt te investeren, kun je verder gaan met het maken van plannen.
huis bouwen

Tip 2: Doe genoeg inspiratie op

Het voordeel van een nieuwbouwhuis is dat het huis helemaal naar jouw smaak kan worden gemaakt. Omdat er zoveel mogelijkheden zijn als het gaat om exterieur en interieur doe je er verstandig aan om eerst inspiratie op te doen en de mogelijkheden te ontdekken. Maak een moodboard en een wensenlijst zodat je weet wat nou echt bij je past.

Tip 3: Realistische eisen en wensen

Je hebt het budget duidelijk en weet inmiddels wat er mogelijk is. Maar wat voor type woning wil je laten bouwen? Ga je voor de nieuwbouw van een rijtjeswoning? Of wil je nu toch echt een vrijstaande woning bouwen? Je kan natuurlijk gewoon je eigen vakantiehuis laten bouwen.

Ga vervolgens kijken wat realistisch is binnen het door jouw gestelde budget. Je voorkomt daarmee al snel teleurstellingen. Je moet er niet aan denken dat alles helemaal uitgedacht is en dat er na het gesprek met de aannemer alsnog fors gestreept moet worden op het wensenlijstje.

Tip 4: De keuze voor de juiste aannemer

Benader een aantal aannemers en kies voor de aannemer waarbij je het beste gevoel hebt. Kijk of een aannemer is aangesloten bij een keurmerk, zoals Bouwgarant. Welke ervaringen hebben andere met deze aannemer? Ga daarom online kijken of er recensies staan van die bewuste aannemer en wat anderen over hem of haar zeggen.

 

Ga je in gesprek met een aannemer? Maak tijdens het eerste gesprek met de aannemer het budget kenbaar en geef aan wat de wensen zijn. Zet van tevoren vragen op papier zodat je alle antwoorden hebt en de keuze daardoor eenvoudiger wordt.

Stem met de aannemer af of jouw wensen in combinatie met het budget realistisch zijn en of hij of zij jouw daarover kan adviseren.

Tip 5: Bezuinig niet onnodig op bouw werkzaamheden

Loop je tegen onverwachte problemen aan? Bespaar niet op bouw- of herstelwerkzaamheden. De kans is groot dat de kosten op een later moment een stuk hoger uitvallen nadat het huis is opgeleverd. Bespaar in eerste instantie op de inboedel, die je later kunt vervangen, dan dat er wordt bespaard op de bouw van de woning. Daar kun je namelijk nog wel eens behoorlijk spijt van krijgen later.

Tip 6: Laat je goed informeren vooraf

Voordat er belangrijke beslissingen gemaakt worden, doe je er verstandig aan om alles goed te controleren en dat je weet wie waarvoor verantwoordelijk is. Zet afspraken duidelijk op papier en spreek verwachtingen uit.

Laat je tijdens de gesprekken met aannemers en architecten goed informeren in de mogelijkheden. Uiteindelijk heeft iedereen heeft z’n eigen wensen en dus een professioneel advies op maat nodig

Huis bouwen in 2023

Ga je dit jaar een nieuw huis laten bouwen? Dan kun je bovenstaande tips goed gebruiken in de voorbereiding. Heb je zelf niet zoveel kennis van het bouwen van een huis? En kun je wel wat hulp gebruiken? Er zijn tal van professionals die je kunnen helpen bij het in kaart brengen van de kosten. Zij kunnen helpen bij het ontwerpen van de woning en het bouwen van het huis.

Specialisten inhuren? Dat kost misschien iets meer geld, maar dan weet je zeker dat zaken goed geregeld worden. Bovendien kan het jou veel tijd schelen. Doe er je voordeel mee!