Huis kopen in Rotterdam

Een huis kopen in Rotterdam kan een behoorlijke uitdaging zijn. Dat komt omdat Rotterdam steeds populairder wordt voor huizenkopers. Inmiddels is de vraag hoog naar woningen in de stad Rotterdam, maar is het aanbod lager.

In dit artikel lees je meer over de huizenmarkt in Rotterdam, de mogelijkheden en wie je kan helpen bij de zoektocht, het bieden op een huis, het budget en het kopen van de woning.

De huizenmarkt in Rotterdam

Ben je op zoek naar een mooi huis in Rotterdam? Dan is het wel verstandig om te weten hoe de huizenmarkt er in de stad uitziet. In vergelijking met een stad als Amsterdam, is Rotterdam relatief goedkoop. Maar net zoals in heel Nederland stijgen de huizenprijzen ook in deze stad de laatste jaren enorm. Dat heeft alles te maken met de hoge concurrentie, waardoor huizen voor hogere bedragen worden verkocht dan de vraagprijs.

Heb je een prachtige woning gezien? Plan snel een bezichtiging. Je hebt helaas ook niet veel bedenktijd. Neem dus zo snel als mogelijk een beslissing of je een bod wilt doen op het huis. Want naast de hoge prijzen, heb je nu eenmaal niet oneindig de tijd om na te denken of de woning iets voor jou is.

huis kopen in rotterdam

De zoektocht naar een huis in Rotterdam

Ondanks dat er veel concurrentie is in Rotterdam en huizen snel worden verkocht, staan er altijd veel woningen te koop in de stad. Breng voordat je de zoektocht start goed in kaart wat je wensen zijn. Dit maakt de zoektocht naar een mooi huis in Rotterdam namelijk een stuk makkelijker. Denk bijvoorbeeld ook eens na over de wijken waarin je jezelf ziet wonen. En welke wijken iets minder je voorkeur hebben.

Naast wonen in Rotterdam centrum zijn er nog een aantal wijken populair. Denk aan Kralingen, Nesselande en Blijdorp.  

Ken je de stad Rotterdam nog niet zo goed en heb je hulp nodig bij de zoektocht naar een geschikt huis of appartement? Benader een aankoopmakelaar die je helpt meezoeken naar een mooie, betaalbare woning. Een aankoopmakelaar uit de omgeving weet vaak net iets beter wat er beschikbaar is en voor welke bedragen de huizen worden verkocht. Soms weet een aankoopmakelaar al dat een huis beschikbaar komt, voordat deze op websites zoals Funda te koop komen staan.

Zorg dat je weet welk budget er beschikbaar is

Voordat je een woning gaat kopen, is het belangrijk dat je weet hoeveel geld je kunt lenen. Heb je spaargeld? Dan kun je eigen geld inbrengen waarmee je een deel van de koopsom kunt betalen. Hou er wel rekening mee dat je de kosten koper ook van eigen geld moet betalen. Daardoor blijft er minder geld over dat je kunt gebruiken voor de afbetaling van de woning.

De hoogte van de hypotheek hangt af van het inkomen en de hoogte van de hypotheekrente. Elke hypotheekverstrekker heeft andere voorwaarden, waardoor het verstandig is om deze met elkaar te vergelijken.

Heb je hulp nodig van een professional? Neem contact op met een hypotheekadviseur. Hij of zij kan met je meekijken en je gepast advies geven voor een aanbieder en het soort hypotheek.

Een huis kopen in Rotterdam: Nu of later?

Het zijn uitdagende tijden op een dynamische huizenmarkt. In Rotterdam is dat geen uitzondering. Doe je er dan wel verstandig aan om nu een huis te kopen in Rotterdam? Dat blijft een moeilijke kwestie. Je weet nooit hoe de huizenmarkt er over pakweg 5 of 10 jaar uit ziet. Maar hetzelfde geldt voor jouw eigen situatie en de hoogte van de hypotheekrente.

Heb je niet zoveel kennis van de huizenmarkt of hoe je een huis koopt? Er zijn genoeg experts die je kunnen helpen en adviseren. Denk aan een aankoopmakelaar of een hypotheekadviseur. Haal uit deze experts je voordeel als je hen benadert. Regel je liever alles zelf? Dan bespaar je wel deze kosten, maar heb je wel tijd nodig om alles zelf te regelen.